Meat of common carp with increased omega 3 fatty acids content as a tool for prevention and rehabilitation of cardiovascular diseases
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F12%3A43884973" target="_blank" >RIV/60076658:12520/12:43884973 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/00023001:_____/12:00056084
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Maso kapra obecného (Cyprinus carpio L.) se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin jako nástroj prevence a rehabilitace kardiovaskulárních onemocnění
Original language description
Česká republika zaujímá přední příčky v úmrtnosti v souvislosti s kardiovaskulárními chorobami. Vedle dalších příčin je důvodem nesprávná životospráva. Zvýšením kvality rybího masa a jeho vyšší spotřebou lze tento trend zmírnit. Příjem omega 3 mastných kyselin, jejichž nejdůležitějším zdrojem jsou právě ryby, pozitivně ovlivňuje lipidové hodnoty v krevní plazmě, jako jsou celkový cholesterol (TC), nízkodenzitní cholesterol (LDL-C), vysokodenzitní cholesterol (HDL-C) a triglyceridy (TG). To bylo potvrzeno klinickou studií na pacientech po operaci srdce, kterým bylo do jídelníčku zařazeno maso kapra obecného se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin.
Czech name
Maso kapra obecného (Cyprinus carpio L.) se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin jako nástroj prevence a rehabilitace kardiovaskulárních onemocnění
Czech description
Česká republika zaujímá přední příčky v úmrtnosti v souvislosti s kardiovaskulárními chorobami. Vedle dalších příčin je důvodem nesprávná životospráva. Zvýšením kvality rybího masa a jeho vyšší spotřebou lze tento trend zmírnit. Příjem omega 3 mastných kyselin, jejichž nejdůležitějším zdrojem jsou právě ryby, pozitivně ovlivňuje lipidové hodnoty v krevní plazmě, jako jsou celkový cholesterol (TC), nízkodenzitní cholesterol (LDL-C), vysokodenzitní cholesterol (HDL-C) a triglyceridy (TG). To bylo potvrzeno klinickou studií na pacientech po operaci srdce, kterým bylo do jídelníčku zařazeno maso kapra obecného se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
FA - Cardiovascular diseases including cardio-surgery
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Interní medicína pro praxi
ISSN
1212-7299
e-ISSN
—
Volume of the periodical
14
Issue of the periodical within the volume
11
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
437-440
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—