All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Phthalates: Toxicology and food safety - review

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12610%2F05%3A00006300" target="_blank" >RIV/60076658:12610/05:00006300 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Phthalates: Toxicology and food safety - review

  • Original language description

    Phthalates are organic substances used mainly as plasticisers in the manufacture of plastics. They are ubiquitous in the environment. Although tests in rodents have demonstrated numerous negative effects of phthalates, it is still unclear whether the exposure to phthalates may also damage human health. This paper describes phthalate toxicity and toxicokinetics, explains the mechanisms of phthalate action, and outlines the issues relating to the presence of phthalates in foods.

  • Czech name

    Ftaláty: jejich toxikologie a bezpečnost potravin

  • Czech description

    Ftaláty jsou organické látky používané především jako plastifikátory při výrobě plastických hmot. V životním prostředí se vyskytují ubikvitárně. Přestože pokusy na hlodavcích byly zjištěny četné negativní účinky ftalátů, není jednoznačné, zda může expozice ftaláty vyvolat poškození zdraví také u člověka. Práce se zabývá popisem toxicity a toxikokinetiky ftalátů, vysvětluje mechanismy jejich účinků a seznamuje s problematikou výskytu ftalátů v potravin.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2005

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1819

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    23

  • Issue of the periodical within the volume

    6

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    217-223

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database