The effect of higher iodine supply in the Czech Republik on the iodine content in milk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A_____%2F04%3A07%3A_3943" target="_blank" >RIV/60076658:_____/04:07:_3943 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/00027162:_____/04:07:_3943
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
The effect of higher iodine supply in the Czech Republik on the iodine content in milk
Original language description
Survey showed, that iodine content increased in pool samples of cow milk. The increase is expresed as increase of concentration as well as increase of delliverers with iodine content in milk.
Czech name
Vysoký obsah jodu v mléce v CR a jeho príciny
Czech description
Plošný pruzkum prokázal, že v bazénových vzorcích kravského mléka opakovane mezirocne vzrostl prumerný obsah jódu. Nárust je vyjádren jak navýšením prumerné koncentrace na 380,0+306,1 g I.l-1 (variacní koeficient 80,6%, variacní rozpetí 4,3 - 1471,4 g I.l-1, median 308,4 g I.l-1), tak zvýšením podílu dodavatelu s obsahem jódu v mléce nad hranicí optima. Studie prokázala známý nízký obsah jódu v objemných krmivech pro skot na území CR, který byl aktuelne na vyžádání hygienické služby rovnež deklarován Ústredním kontrolním a zkušebním ústavem zemedelským v Praze. Z pruzkumu je patrné, že dojnicím v 80 % stád jsou prostrednictvím krmných dávek poskytovány doplnkové zdroje jódu. Vysoký obsah jódu v mléce je odrazem neúmerné a chybné suplementace. V širokémsortimentu nabídky minerálních krmných prísad a premixu obohacených o jód v množství od 5 do 700mg/kg ztrácí chovatelé prehled o suplementacní úrovni. Cást nadlimitního príjmu jódu dojnicemi je zpusobena kumulovanou suplementací.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1B44013" target="_blank" >1B44013: Regulation of Iodine - content in Animal Products</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
ANKE, Manfred; FLACHOWSKY, Gerhard; KISTERS, Klaus; SCHÄFER, Ulrich; SCHENKEL, Hans; SEIFERT, Mathias; STOEPPLER, Markus (eds.). Macro and Trace Elements, Mengen- und Spurenelemente, 22. Workshop. Second Volume, Friedrich Schiller University Jena
ISBN
3-929526-79-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
1080-1086
Publisher name
Friedrich Schiller University Jena
Place of publication
Friedrich Schiller University Jena
Event location
Friedrich Schiller University Jena
Event date
Jan 1, 2004
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—