Influence of environmental conditions on the quality of potato tubers
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F05%3A%230000090" target="_blank" >RIV/60109807:_____/05:#0000090 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv podmínek prostředí na kvalitu hlíz brambor
Original language description
V letech 1995 ? 1997 byly v přesných polních pokusech na 12 stanovištích v ČR vypěstovány brambory sedmi odrůd. Po sklizni byla stanovena odolnost hlíz k mechanickému poškození, obsah sušiny, obsah redukujících cukrů (RC), obsah dusičnanů, obsah polyfenolů a obsah glykoalkaloidů (GA) pouze u odrůdy Karin. Brambory vypěstované v nižších polohách obsahovaly ve všech pokusných letech méně RC (o 22 %), méně polyfenolických látek (o 5,8 %), vyšší procento nepoškozených hlíz na odrazovém kyvadle (o 12,7 %) než brambory z vyšších poloh tradičně bramborářských oblastí. Naproti tomu brambory vypěstované v nižších polohách obsahovaly ve všech třech letech více dusičnanů (o 26,8 %). Rozdíl v obsahu sušiny mezi hlízami z nižších a vyšších poloh byl v tříletém průměru výsledků minimální (0,2 %) a nepřesáhl hranici statistické průkaznosti. V tříletém průměru výsledků nebyl u odrůdy Karin prokázán vliv půdně klimatických podmínek oblastí na obsah GA v hlízách.
Czech name
Vliv podmínek prostředí na kvalitu hlíz brambor
Czech description
V letech 1995 ? 1997 byly v přesných polních pokusech na 12 stanovištích v ČR vypěstovány brambory sedmi odrůd. Po sklizni byla stanovena odolnost hlíz k mechanickému poškození, obsah sušiny, obsah redukujících cukrů (RC), obsah dusičnanů, obsah polyfenolů a obsah glykoalkaloidů (GA) pouze u odrůdy Karin. Brambory vypěstované v nižších polohách obsahovaly ve všech pokusných letech méně RC (o 22 %), méně polyfenolických látek (o 5,8 %), vyšší procento nepoškozených hlíz na odrazovém kyvadle (o 12,7 %) než brambory z vyšších poloh tradičně bramborářských oblastí. Naproti tomu brambory vypěstované v nižších polohách obsahovaly ve všech třech letech více dusičnanů (o 26,8 %). Rozdíl v obsahu sušiny mezi hlízami z nižších a vyšších poloh byl v tříletém průměru výsledků minimální (0,2 %) a nepřesáhl hranici statistické průkaznosti. V tříletém průměru výsledků nebyl u odrůdy Karin prokázán vliv půdně klimatických podmínek oblastí na obsah GA v hlízách.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Horticultural Science
ISSN
0862-867X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
32
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—