All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Influence of environmental conditions on the quality of potato tubers

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F05%3A%230000090" target="_blank" >RIV/60109807:_____/05:#0000090 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv podmínek prostředí na kvalitu hlíz brambor

  • Original language description

    V letech 1995 ? 1997 byly v přesných polních pokusech na 12 stanovištích v ČR vypěstovány brambory sedmi odrůd. Po sklizni byla stanovena odolnost hlíz k mechanickému poškození, obsah sušiny, obsah redukujících cukrů (RC), obsah dusičnanů, obsah polyfenolů a obsah glykoalkaloidů (GA) pouze u odrůdy Karin. Brambory vypěstované v nižších polohách obsahovaly ve všech pokusných letech méně RC (o 22 %), méně polyfenolických látek (o 5,8 %), vyšší procento nepoškozených hlíz na odrazovém kyvadle (o 12,7 %) než brambory z vyšších poloh tradičně bramborářských oblastí. Naproti tomu brambory vypěstované v nižších polohách obsahovaly ve všech třech letech více dusičnanů (o 26,8 %). Rozdíl v obsahu sušiny mezi hlízami z nižších a vyšších poloh byl v tříletém průměru výsledků minimální (0,2 %) a nepřesáhl hranici statistické průkaznosti. V tříletém průměru výsledků nebyl u odrůdy Karin prokázán vliv půdně klimatických podmínek oblastí na obsah GA v hlízách.

  • Czech name

    Vliv podmínek prostředí na kvalitu hlíz brambor

  • Czech description

    V letech 1995 ? 1997 byly v přesných polních pokusech na 12 stanovištích v ČR vypěstovány brambory sedmi odrůd. Po sklizni byla stanovena odolnost hlíz k mechanickému poškození, obsah sušiny, obsah redukujících cukrů (RC), obsah dusičnanů, obsah polyfenolů a obsah glykoalkaloidů (GA) pouze u odrůdy Karin. Brambory vypěstované v nižších polohách obsahovaly ve všech pokusných letech méně RC (o 22 %), méně polyfenolických látek (o 5,8 %), vyšší procento nepoškozených hlíz na odrazovém kyvadle (o 12,7 %) než brambory z vyšších poloh tradičně bramborářských oblastí. Naproti tomu brambory vypěstované v nižších polohách obsahovaly ve všech třech letech více dusičnanů (o 26,8 %). Rozdíl v obsahu sušiny mezi hlízami z nižších a vyšších poloh byl v tříletém průměru výsledků minimální (0,2 %) a nepřesáhl hranici statistické průkaznosti. V tříletém průměru výsledků nebyl u odrůdy Karin prokázán vliv půdně klimatických podmínek oblastí na obsah GA v hlízách.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GC - Plant growing, crop rotation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2005

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Horticultural Science

  • ISSN

    0862-867X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    32

  • Issue of the periodical within the volume

    2

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database