All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Cryobanking of potato and hop germplasm in the Czech Republic

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F07%3A8P009401" target="_blank" >RIV/60109807:_____/07:8P009401 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/14864347:_____/07:8P004804 RIV/60109807:_____/07:8P009403

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Cryobanking of potato and hop germplasm in the Czech Republic

  • Original language description

    This work has dealt with the problem of potato and hop genetic resources conservation by the method of cryopreservation. Goal of this work is to store selected potato cultivars of the Czech origin and important hop genotypes as a safe duplicate in liquidnitrogen at temperature of -196 °C. The keepers of the crop germplasms - Potato Research Institute in Havlickuv Brod and Hop Research Institute in Zatec provide multiplication of in vitro plants and evaluate health state and genotype identity of selected genotypes. The cryopreservation methods and cryostorage of plant material are performed in the Crop Research Institute in Prague. A simple preculture-dehydration cryopreservation method used is based on in vitro plant cultivation on a medium with highlevel of a natural cryoprotectant, sucrose, subsequent dehydration of apical shoot tips above silicagel and ultrarapid rate of their freezing and thawing. In case of hop, the pretreatment combines the effect of cryoprotectant and low temp

  • Czech name

    Kryobanka bramborových a chmelových germoplasmů v České republice.

  • Czech description

    Tato práce se zabývala problematikou konzervace genetických zdrojů bramboru a chmele metodou kryoprezervace. Cílem této práce bylo uchování vybraných odrůd bramboru českého původu a významných genotypů chmele jako bezpečnostní zálohu v tekutém dusíku přiteplotě -196 °C. Držitelé kolekcí ? Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod a Chmelařský institut Žatec zajišťují multiplikaci in vitro rostlin, hodnocení zdravotního stavu a ověřují identitu vybraných genotypů. Metody kryoprezervace jsou prováděny avzorky uloženy ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby, v.v.i. Praha. Je využívána jednoduchá kryoprezervační metoda předkultivace-dehydratace, která je založená na předkultivaci rostlin na mediu s vysokým obsahem přirozeného kryoprotektantu, sacharosy, následné dehydrataci vzrostných vrcholů nad silikagelem a jejich rychlém zamražení a odtání. U chmele předkultivace zahrnuje působení kryoprotektantu a nízké teploty. Předkultivace i dehydratace v suchém vzduchu způsobují snížení poklesu hy

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

    EB - Genetics and molecular biology

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QF3039" target="_blank" >QF3039: Establishing of cryobank of vegetative shoot tips of potato and hop.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů