The use of cryopreservation method in breeding process of potatoes and hops
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F19%3AN0000075" target="_blank" >RIV/60109807:_____/19:N0000075 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/14864347:_____/19:N0000011 RIV/00027006:_____/19:00005478
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití metody kryoprezervace ve šlechtitelském procesu bramboru a chmele
Original language description
Při šlechtitelském procesu bramboru a chmele může docházet k problémům jednak s dostupností a kvalitou pylu pro křížení a dále s udržováním rodičů vstupujících do křížení bramboru nebo samčích rostlin chmele po dobu, než dojde k ověření jejich kvality prostřednictví hodnocení výkonnosti jejich potomstva. Proto byla ověřována možnost uchování šlechtitelského materiálu bramboru a chmele ve formě explantátových kultur a pylu pomocí metody kryoprezervace. Diferenční skenovací kalorimetrie byla použita pro ověření vhodnosti vybraných genotypů bramboru a chmele pro jejich kryoprezervaci. Bylo prokázáno, že vhodný způsob dehydratace může omezit podíl zmrzlé vody v explantátech u obou testovaných druhů rostlin a zjištěné termické vlastnosti pylu potvrzují vhodnost metody kryoprezervace pro jeho uchování.
Czech name
Využití metody kryoprezervace ve šlechtitelském procesu bramboru a chmele
Czech description
Při šlechtitelském procesu bramboru a chmele může docházet k problémům jednak s dostupností a kvalitou pylu pro křížení a dále s udržováním rodičů vstupujících do křížení bramboru nebo samčích rostlin chmele po dobu, než dojde k ověření jejich kvality prostřednictví hodnocení výkonnosti jejich potomstva. Proto byla ověřována možnost uchování šlechtitelského materiálu bramboru a chmele ve formě explantátových kultur a pylu pomocí metody kryoprezervace. Diferenční skenovací kalorimetrie byla použita pro ověření vhodnosti vybraných genotypů bramboru a chmele pro jejich kryoprezervaci. Bylo prokázáno, že vhodný způsob dehydratace může omezit podíl zmrzlé vody v explantátech u obou testovaných druhů rostlin a zjištěné termické vlastnosti pylu potvrzují vhodnost metody kryoprezervace pro jeho uchování.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910277" target="_blank" >QK1910277: The use of cryopreservation method to streamline breeding process of economically important agricultural crops and preservation of forest tree</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
67
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
15-22
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—