Experience with axenic culture establishment and hybridization of Allium genera
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F11%3A%230000159" target="_blank" >RIV/60109807:_____/11:#0000159 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vubhb.cz" target="_blank" >http://www.vubhb.cz</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Zkušenosti se založením axenických kultur a hybridizací u rodu Allium
Original language description
Pro experimenty byly použity genotypy A. aflatunense, A. cyathophorum, A. fistulosum, A. flavum, A. schoenoprasum, A. ursinum, A. victorialis. Semenný materiál byl vyset do podmínek in vitro i in vivo. Klíčivost semen byla celkově nízká; nulová klíčivostbyla u genotypů A. aflatunense, A. cyathophorum a A. victorialis. A. flavum mělo ve skleníkových podmínkách klíčivost 49 %, zatímco v in vitro podmínkách 9 %. Pouze v in vitro podmínkách bylo vyseto A. fistulosum s klíčivostí 87 %, A. ursinum s nulovouklíčivostí a A.schoenoprasum s klíčivostí 35 %. Ne všechna vzklíčená semena poskytla rostliny. Část semenáčů A. flavum byla úspěšně převedena do in vitro podmínek. K převodům do in vitro podmínek byla použita povrchová sterilizace 2% roztokem ChloraminuBM následovaná sterilizací 70% etanolem. Celkový výskyt kontaminací nepřekročil 3,6 %. V první etapě přípravy šlechtění A. ursinum byla ověřována a zvládnuta technika kastrace květů, vyklepávání pylu a stanovení životnosti. Fertilita pylu
Czech name
Zkušenosti se založením axenických kultur a hybridizací u rodu Allium
Czech description
Pro experimenty byly použity genotypy A. aflatunense, A. cyathophorum, A. fistulosum, A. flavum, A. schoenoprasum, A. ursinum, A. victorialis. Semenný materiál byl vyset do podmínek in vitro i in vivo. Klíčivost semen byla celkově nízká; nulová klíčivostbyla u genotypů A. aflatunense, A. cyathophorum a A. victorialis. A. flavum mělo ve skleníkových podmínkách klíčivost 49 %, zatímco v in vitro podmínkách 9 %. Pouze v in vitro podmínkách bylo vyseto A. fistulosum s klíčivostí 87 %, A. ursinum s nulovouklíčivostí a A.schoenoprasum s klíčivostí 35 %. Ne všechna vzklíčená semena poskytla rostliny. Část semenáčů A. flavum byla úspěšně převedena do in vitro podmínek. K převodům do in vitro podmínek byla použita povrchová sterilizace 2% roztokem ChloraminuBM následovaná sterilizací 70% etanolem. Celkový výskyt kontaminací nepřekročil 3,6 %. V první etapě přípravy šlechtění A. ursinum byla ověřována a zvládnuta technika kastrace květů, vyklepávání pylu a stanovení životnosti. Fertilita pylu
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
EB - Genetics and molecular biology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/LF11012" target="_blank" >LF11012: Biotechnological production process of Allium ursinum for food- and pharmaceutical industry.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Vědecké práce - Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod
ISSN
1802-940X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
19
Issue of the periodical within the volume
—
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
9
Pages from-to
75-83
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—