Dependence between tuber starch content and cooking quality in selected potato varieties
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F12%3A%230000196" target="_blank" >RIV/60109807:_____/12:#0000196 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Závislost mezi obsahem škrobu v hlízách a stolní hodnotou vybraných odrůd bramboru
Original language description
Vyhodnocení závislosti mezi obsahem škrobu v hlízách a vybranými vlastnostmi vařených hlíz bylo provedeno na základě výsledků čtyřletých (2008?2011) polních pokusů se 71 odrůdami bramboru. Současně byla hodnocena závislost mezi obsahem škrobu a hladkostíslupky syrových hlíz. U vařených hlíz byla prostřednictvím devítibodové stupnice hodnocena konzistence, struktura, moučnatost, vlhkost, nedostatky v chuti, tmavnutí hlíz po uvaření, stabilita kvality a varný typ. Závislost byla hodnocena za celý zkoušený soubor odrůd, podle ranosti a varného typu. Z výsledků vyplývá, že obsah škrobu v hlízách se sice v průměru relativně rovnoměrně zvyšoval s prodlužující se délkou vegetační doby, ale pro některé odrůdy nebyla délka vegetační doby pro obsah škrobu rozhodující. Závislost mezi obsahem škrobu a ostatními sledovanými vlastnostmi, hodnocená prostřednictvím koeficientu korelace, byla při hodnocení celého sortimentu konzumních odrůd zaznamenána s výjimkou varného typu u všech hodnocených ukaza
Czech name
Závislost mezi obsahem škrobu v hlízách a stolní hodnotou vybraných odrůd bramboru
Czech description
Vyhodnocení závislosti mezi obsahem škrobu v hlízách a vybranými vlastnostmi vařených hlíz bylo provedeno na základě výsledků čtyřletých (2008?2011) polních pokusů se 71 odrůdami bramboru. Současně byla hodnocena závislost mezi obsahem škrobu a hladkostíslupky syrových hlíz. U vařených hlíz byla prostřednictvím devítibodové stupnice hodnocena konzistence, struktura, moučnatost, vlhkost, nedostatky v chuti, tmavnutí hlíz po uvaření, stabilita kvality a varný typ. Závislost byla hodnocena za celý zkoušený soubor odrůd, podle ranosti a varného typu. Z výsledků vyplývá, že obsah škrobu v hlízách se sice v průměru relativně rovnoměrně zvyšoval s prodlužující se délkou vegetační doby, ale pro některé odrůdy nebyla délka vegetační doby pro obsah škrobu rozhodující. Závislost mezi obsahem škrobu a ostatními sledovanými vlastnostmi, hodnocená prostřednictvím koeficientu korelace, byla při hodnocení celého sortimentu konzumních odrůd zaznamenána s výjimkou varného typu u všech hodnocených ukaza
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
CB - Analytical chemistry, separation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Vědecké práce
ISSN
1802-940X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
20
Issue of the periodical within the volume
2012
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
12
Pages from-to
79-90
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—