Characteristics determining potato suitability for washing and their relation to cooking types and starch content
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F13%3A%230000300" target="_blank" >RIV/60109807:_____/13:#0000300 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vlastnosti rozhodující o vhodnosti hlíz bramboru k mytí a jejich vztah k varnému typu a obsahu škrobu v hlízách
Original language description
Hodnocení vlivu odrůdy a ročníku na vlastnosti hlíz bramboru určených k mytí bylo provedeno na základě výsledků čtyřletých (2009?2012) polních pokusů s 64 odrůdami bramboru. Současně byla propočtena závislost mezi sledovanými vlastnostmi, obsahem škrobua varným typem. Samostatně pak ještě závislost mezi stříbřitostí a hladkostí slupky. U mytých hlíz byla sledována hladkost slupky, vločkovitost hlíz, stříbřitost slupky, pevnost slupky, změna barvy oloupaných hlíz, zelenání slupky, klíčení hlíz a výskytaktinobakteriální obecné strupovitosti. Zároveň byl u jednotlivých odrůd zjišťován obsah škrobu a varný typ. Z výsledků vyplývá, že rozhodujícím ukazatelem z hlediska vhodnosti jednotlivých odrůd k mytí byla jednoznačně stříbřitost slupky hlíz. Statisticky významný vliv odrůdy byl zjištěn i u hladkosti slupky (zde však vyhověla většina odrůd), mimo skupiny polopozdních až pozdních odrůd u zelenání slupky hlíz (nevyhověla většina odrůd) a s výjimkou raných odrůd u klíčení hlíz (v tomto př
Czech name
Vlastnosti rozhodující o vhodnosti hlíz bramboru k mytí a jejich vztah k varnému typu a obsahu škrobu v hlízách
Czech description
Hodnocení vlivu odrůdy a ročníku na vlastnosti hlíz bramboru určených k mytí bylo provedeno na základě výsledků čtyřletých (2009?2012) polních pokusů s 64 odrůdami bramboru. Současně byla propočtena závislost mezi sledovanými vlastnostmi, obsahem škrobua varným typem. Samostatně pak ještě závislost mezi stříbřitostí a hladkostí slupky. U mytých hlíz byla sledována hladkost slupky, vločkovitost hlíz, stříbřitost slupky, pevnost slupky, změna barvy oloupaných hlíz, zelenání slupky, klíčení hlíz a výskytaktinobakteriální obecné strupovitosti. Zároveň byl u jednotlivých odrůd zjišťován obsah škrobu a varný typ. Z výsledků vyplývá, že rozhodujícím ukazatelem z hlediska vhodnosti jednotlivých odrůd k mytí byla jednoznačně stříbřitost slupky hlíz. Statisticky významný vliv odrůdy byl zjištěn i u hladkosti slupky (zde však vyhověla většina odrůd), mimo skupiny polopozdních až pozdních odrůd u zelenání slupky hlíz (nevyhověla většina odrůd) a s výjimkou raných odrůd u klíčení hlíz (v tomto př
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GE - Plant cultivation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Vědecké práce
ISSN
1802-940X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
21
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
16
Pages from-to
31-46
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—