All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of storage temperature and year on chips colour in transgenic lines of the potato variety Vladan

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F12%3A%230000205" target="_blank" >RIV/60109807:_____/12:#0000205 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/61389030:_____/12:00391945

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv skladovací teploty a ročníku na barvu smažených bramborových lupínků transgenních linií odrůdy Vladan

  • Original language description

    Barva po usmažení a obsah oleje jsou nejdůležitějšími jakostními znaky smažených bramborových lupínků. Barva je primárně ovlivněna obsahem redukujících cukrů (RC) v surovině a obsah oleje sušinou. Aby během skladování nedocházelo k akumulaci RC, je surovina skladována v 8-10 °C a ošetřena proti klíčení chemickými inhibitory. Cílem bylo vytvořit transgenní brambory neakumulující RC v teplotě bránící klíčení (režim skladování sadby 2-4 °C). Proto byl do odrůdy Vladan vnesen bakteriální gen LbPFK kódujícífosfofruktokinázu odolnou vůči nízkým teplotám. Získané linie byly v letech 2007-2009 pěstovány v polních pokusech a následně třikrát během skladovacího období po smažícím testu objektivně hodnocena barva lupínků. Přestože nejlepší barvu vůči netransformovanému Vladanu měla linie V96-19, ani tato nedosahovala trvale komerčně požadované úrovně.

  • Czech name

    Vliv skladovací teploty a ročníku na barvu smažených bramborových lupínků transgenních linií odrůdy Vladan

  • Czech description

    Barva po usmažení a obsah oleje jsou nejdůležitějšími jakostními znaky smažených bramborových lupínků. Barva je primárně ovlivněna obsahem redukujících cukrů (RC) v surovině a obsah oleje sušinou. Aby během skladování nedocházelo k akumulaci RC, je surovina skladována v 8-10 °C a ošetřena proti klíčení chemickými inhibitory. Cílem bylo vytvořit transgenní brambory neakumulující RC v teplotě bránící klíčení (režim skladování sadby 2-4 °C). Proto byl do odrůdy Vladan vnesen bakteriální gen LbPFK kódujícífosfofruktokinázu odolnou vůči nízkým teplotám. Získané linie byly v letech 2007-2009 pěstovány v polních pokusech a následně třikrát během skladovacího období po smažícím testu objektivně hodnocena barva lupínků. Přestože nejlepší barvu vůči netransformovanému Vladanu měla linie V96-19, ani tato nedosahovala trvale komerčně požadované úrovně.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    EB - Genetics and molecular biology

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/1M06030" target="_blank" >1M06030: Functional genomics and proteomics for crop improvement</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2012

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Úroda, vědecká příloha

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    60

  • Issue of the periodical within the volume

    9

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    194-199

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database