Effect of storage temperature and year on chips colour in transgenic lines of the potato variety Vladan
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F12%3A%230000205" target="_blank" >RIV/60109807:_____/12:#0000205 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/61389030:_____/12:00391945
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv skladovací teploty a ročníku na barvu smažených bramborových lupínků transgenních linií odrůdy Vladan
Original language description
Barva po usmažení a obsah oleje jsou nejdůležitějšími jakostními znaky smažených bramborových lupínků. Barva je primárně ovlivněna obsahem redukujících cukrů (RC) v surovině a obsah oleje sušinou. Aby během skladování nedocházelo k akumulaci RC, je surovina skladována v 8-10 °C a ošetřena proti klíčení chemickými inhibitory. Cílem bylo vytvořit transgenní brambory neakumulující RC v teplotě bránící klíčení (režim skladování sadby 2-4 °C). Proto byl do odrůdy Vladan vnesen bakteriální gen LbPFK kódujícífosfofruktokinázu odolnou vůči nízkým teplotám. Získané linie byly v letech 2007-2009 pěstovány v polních pokusech a následně třikrát během skladovacího období po smažícím testu objektivně hodnocena barva lupínků. Přestože nejlepší barvu vůči netransformovanému Vladanu měla linie V96-19, ani tato nedosahovala trvale komerčně požadované úrovně.
Czech name
Vliv skladovací teploty a ročníku na barvu smažených bramborových lupínků transgenních linií odrůdy Vladan
Czech description
Barva po usmažení a obsah oleje jsou nejdůležitějšími jakostními znaky smažených bramborových lupínků. Barva je primárně ovlivněna obsahem redukujících cukrů (RC) v surovině a obsah oleje sušinou. Aby během skladování nedocházelo k akumulaci RC, je surovina skladována v 8-10 °C a ošetřena proti klíčení chemickými inhibitory. Cílem bylo vytvořit transgenní brambory neakumulující RC v teplotě bránící klíčení (režim skladování sadby 2-4 °C). Proto byl do odrůdy Vladan vnesen bakteriální gen LbPFK kódujícífosfofruktokinázu odolnou vůči nízkým teplotám. Získané linie byly v letech 2007-2009 pěstovány v polních pokusech a následně třikrát během skladovacího období po smažícím testu objektivně hodnocena barva lupínků. Přestože nejlepší barvu vůči netransformovanému Vladanu měla linie V96-19, ani tato nedosahovala trvale komerčně požadované úrovně.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
EB - Genetics and molecular biology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1M06030" target="_blank" >1M06030: Functional genomics and proteomics for crop improvement</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda, vědecká příloha
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
60
Issue of the periodical within the volume
9
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
194-199
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—