Tuber diseases and potato storage
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F18%3AN0000010" target="_blank" >RIV/60109807:_____/18:N0000010 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Choroby hlíz a skladování brambor
Original language description
Odborný článek v: Zemědělec. 26, č. 3: s. 19 – 20. Jsou popsány choroby brambor, které se objevují ve skladech: fuzariová hniloba bramboru (Fusarium spp.), fomová hniloba bramboru (Phoma foveata), měkká hniloba bramboru (Pectobacterium spp, Dickeya chrysanthemi), plíseň bramboru (Phytophthora infestans), abiotické šednutí dužniny, vločkovitost hlíz bramboru (Rhizobacteria solani), stříbřitost slupky bramboru (Helminthosporium solani). Ochranou proti šíření chorob ve skladech je především udržení příslušných teplot a vlhkosti. Větrání a zchlazování vnějším vzduchem musí probíhat tak, aby se netvořila potní vrstva. Dalším zásadním požadavkem je omezit manipulaci s hlízami během skladovacího období. Přebírání a třídění by mělo být prováděno co nejtěsněji až před expedicí ze skladu. Před tříděním musí být hlízy postupně zahřáty nejméně na 10 °C, aby se omezilo mechanické poškození, které je při nízkých teplotách vysoké. Zásadní chybou je přebírání nebo třídění hlíz s cílem odstranit hlízy napadené skládkovými chorobami v průběhu skladování. Důsledkem je rozšíření infekce prostřednictvím mechanického poškození na dosud zdravé hlíz y a další navýšení skladovacích ztrát. Kromě toho manipulace s hlízami a poškození za nízkých teplot vyvolávají abiotické šednutí dužniny bramboru, které později nelze odstranit.
Czech name
Choroby hlíz a skladování brambor
Czech description
Odborný článek v: Zemědělec. 26, č. 3: s. 19 – 20. Jsou popsány choroby brambor, které se objevují ve skladech: fuzariová hniloba bramboru (Fusarium spp.), fomová hniloba bramboru (Phoma foveata), měkká hniloba bramboru (Pectobacterium spp, Dickeya chrysanthemi), plíseň bramboru (Phytophthora infestans), abiotické šednutí dužniny, vločkovitost hlíz bramboru (Rhizobacteria solani), stříbřitost slupky bramboru (Helminthosporium solani). Ochranou proti šíření chorob ve skladech je především udržení příslušných teplot a vlhkosti. Větrání a zchlazování vnějším vzduchem musí probíhat tak, aby se netvořila potní vrstva. Dalším zásadním požadavkem je omezit manipulaci s hlízami během skladovacího období. Přebírání a třídění by mělo být prováděno co nejtěsněji až před expedicí ze skladu. Před tříděním musí být hlízy postupně zahřáty nejméně na 10 °C, aby se omezilo mechanické poškození, které je při nízkých teplotách vysoké. Zásadní chybou je přebírání nebo třídění hlíz s cílem odstranit hlízy napadené skládkovými chorobami v průběhu skladování. Důsledkem je rozšíření infekce prostřednictvím mechanického poškození na dosud zdravé hlíz y a další navýšení skladovacích ztrát. Kromě toho manipulace s hlízami a poškození za nízkých teplot vyvolávají abiotické šednutí dužniny bramboru, které později nelze odstranit.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TH02020036" target="_blank" >TH02020036: Research and development energy - saving technology and arrangement for storage potato.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů