Biological protection of potatoes against selected pathogenic bacteria
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43928310" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43928310 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60461373:22330/23:43928312
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Biologická ochrana brambor proti vybraným patogenním bakteriím
Original language description
Mezi nejvýznamnější bakteriální choroby brambor patří bakteriální černání stonku a měkká hniloba hlíz bramboru, jejímiž původci jsou bakterie rodů Pectobacterium a Dickeya. Nejcharakterističtějším příznakem bakteriálního černání stonku šířící se z hnijící matečné hlízy nahoru po stoncích, zejména ve vlhkých podmínkách. V případě bramborových hlíz je měkká hniloba iniciována za mokra v lenticelách, pupku nebo v ranách vznikajících při manipulaci. Hniloba se může rozšířit na celou hlízu a odtud na sousední skladované hlízy. Tkáň hlíz je macerována do krémové konzistence, která v přítomnosti vzduchu zčerná a při napadení sekundárními organismy vyvine nepříjemný zápach. Jednou z možností eliminace bakteriálních chorob způsobujících hnilobu je použití bakteriofágů. Bakteriofágy jsou viry, které infikují a lyzují bakteriální buňky, jsou z 20-50 % příčinou jejich mortality. V rámci laboratorních a provozních experimentů byla hodnocena účinnost vybraných lytických fágů na bakterii D. solani a P. carotovorum. K testům byly použity hlízy odrůdy Red Anna, suspenze bakterií D. solani CPPB-050 a P. carotovorum CPPB-087 a dále směsi fágů Ds3CZ + Ds20CZ a PcCB7V + PcCB251. Výsledky experimentů ukázaly možnost využití fágů k eliminaci výskytu bakteriálního černání stonku a měkká hniloby u sadbových a konzumních hlíz.
Czech name
Biologická ochrana brambor proti vybraným patogenním bakteriím
Czech description
Mezi nejvýznamnější bakteriální choroby brambor patří bakteriální černání stonku a měkká hniloba hlíz bramboru, jejímiž původci jsou bakterie rodů Pectobacterium a Dickeya. Nejcharakterističtějším příznakem bakteriálního černání stonku šířící se z hnijící matečné hlízy nahoru po stoncích, zejména ve vlhkých podmínkách. V případě bramborových hlíz je měkká hniloba iniciována za mokra v lenticelách, pupku nebo v ranách vznikajících při manipulaci. Hniloba se může rozšířit na celou hlízu a odtud na sousední skladované hlízy. Tkáň hlíz je macerována do krémové konzistence, která v přítomnosti vzduchu zčerná a při napadení sekundárními organismy vyvine nepříjemný zápach. Jednou z možností eliminace bakteriálních chorob způsobujících hnilobu je použití bakteriofágů. Bakteriofágy jsou viry, které infikují a lyzují bakteriální buňky, jsou z 20-50 % příčinou jejich mortality. V rámci laboratorních a provozních experimentů byla hodnocena účinnost vybraných lytických fágů na bakterii D. solani a P. carotovorum. K testům byly použity hlízy odrůdy Red Anna, suspenze bakterií D. solani CPPB-050 a P. carotovorum CPPB-087 a dále směsi fágů Ds3CZ + Ds20CZ a PcCB7V + PcCB251. Výsledky experimentů ukázaly možnost využití fágů k eliminaci výskytu bakteriálního černání stonku a měkká hniloby u sadbových a konzumních hlíz.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
10700 - Other natural sciences
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910028" target="_blank" >QK1910028: Biocontrol of selected potato pathogenic bacteria</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů