All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Biological protection of potatoes against selected pathogenic bacteria

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43928310" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43928310 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60461373:22330/23:43928312

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Biologická ochrana brambor proti vybraným patogenním bakteriím

  • Original language description

    Mezi nejvýznamnější bakteriální choroby brambor patří bakteriální černání stonku a měkká hniloba hlíz bramboru, jejímiž původci jsou bakterie rodů Pectobacterium a Dickeya. Nejcharakterističtějším příznakem bakteriálního černání stonku šířící se z hnijící matečné hlízy nahoru po stoncích, zejména ve vlhkých podmínkách. V případě bramborových hlíz je měkká hniloba iniciována za mokra v lenticelách, pupku nebo v ranách vznikajících při manipulaci. Hniloba se může rozšířit na celou hlízu a odtud na sousední skladované hlízy. Tkáň hlíz je macerována do krémové konzistence, která v přítomnosti vzduchu zčerná a při napadení sekundárními organismy vyvine nepříjemný zápach. Jednou z možností eliminace bakteriálních chorob způsobujících hnilobu je použití bakteriofágů. Bakteriofágy jsou viry, které infikují a lyzují bakteriální buňky, jsou z 20-50 % příčinou jejich mortality. V rámci laboratorních a provozních experimentů byla hodnocena účinnost vybraných lytických fágů na bakterii D. solani a P. carotovorum. K testům byly použity hlízy odrůdy Red Anna, suspenze bakterií D. solani CPPB-050 a P. carotovorum CPPB-087 a dále směsi fágů Ds3CZ + Ds20CZ a PcCB7V + PcCB251. Výsledky experimentů ukázaly možnost využití fágů k eliminaci výskytu bakteriálního černání stonku a měkká hniloby u sadbových a konzumních hlíz.

  • Czech name

    Biologická ochrana brambor proti vybraným patogenním bakteriím

  • Czech description

    Mezi nejvýznamnější bakteriální choroby brambor patří bakteriální černání stonku a měkká hniloba hlíz bramboru, jejímiž původci jsou bakterie rodů Pectobacterium a Dickeya. Nejcharakterističtějším příznakem bakteriálního černání stonku šířící se z hnijící matečné hlízy nahoru po stoncích, zejména ve vlhkých podmínkách. V případě bramborových hlíz je měkká hniloba iniciována za mokra v lenticelách, pupku nebo v ranách vznikajících při manipulaci. Hniloba se může rozšířit na celou hlízu a odtud na sousední skladované hlízy. Tkáň hlíz je macerována do krémové konzistence, která v přítomnosti vzduchu zčerná a při napadení sekundárními organismy vyvine nepříjemný zápach. Jednou z možností eliminace bakteriálních chorob způsobujících hnilobu je použití bakteriofágů. Bakteriofágy jsou viry, které infikují a lyzují bakteriální buňky, jsou z 20-50 % příčinou jejich mortality. V rámci laboratorních a provozních experimentů byla hodnocena účinnost vybraných lytických fágů na bakterii D. solani a P. carotovorum. K testům byly použity hlízy odrůdy Red Anna, suspenze bakterií D. solani CPPB-050 a P. carotovorum CPPB-087 a dále směsi fágů Ds3CZ + Ds20CZ a PcCB7V + PcCB251. Výsledky experimentů ukázaly možnost využití fágů k eliminaci výskytu bakteriálního černání stonku a měkká hniloby u sadbových a konzumních hlíz.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10700 - Other natural sciences

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1910028" target="_blank" >QK1910028: Biocontrol of selected potato pathogenic bacteria</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů