The effect of selected bacteriophages of the genus Limestonevirus on the bacterium Dickeya solani causing potato soft rot
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F22%3A43924852" target="_blank" >RIV/60461373:22330/22:43924852 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv vybraných bakteriofágů rodu Limestonevirus na bakterii Dickeya solani způsobující měkkou hnilobu hlíz bramboru
Original language description
Pektinolytické bakterie z čeledi Enterobacteriaceae jsou patogeny bramboru, které mohou vyvolat významné hospodářské ztráty. Cílem experimentů bylo zjištění účinnosti vybraných lytických bakteriofágů (fágů), které byly izolovány z půdy v České republice v letech 2019–2021, na bakterii Dickeya solani van der Wolf et al. 2014. Fágy φDs3CZ a φDs20CZ byly aplikovány ve formě roztoku na plátky hlíz a celé uměle poraněné hlízy bramboru před a po inokulaci bakterií D. solani. Na fágy ošetřené variantě bylo zaznamenáno statisticky vysoce průkazné snížení rozsahu infekce D. solani oproti neošetřené kontrole u obou metod testování. Přestože aplikace roztoku fágů nedokázala úplně eliminovat infekci, vedla k výraznému snížení rozvoje symptomů měkké hniloby hlíz. Účinnost fágů závisela na pořadí aplikace. Fágy aplikované do poraněných hlíz bramboru až po inokulaci bakterií vedly k výrazně nižšímu snížení vývoje symptomů choroby oproti aplikaci fágů před inokulací bakterií. Výsledky testů na hlízách byly potvrzeny ve skleníkových podmínkách, kdy byly fágy využity pro ošetření hlíz před výsadbou. Fágy φDs3CZ a φDs20CZ mají potenciál pro ekologickou ochranu bramboru proti bakterii Dickeya solani.
Czech name
Vliv vybraných bakteriofágů rodu Limestonevirus na bakterii Dickeya solani způsobující měkkou hnilobu hlíz bramboru
Czech description
Pektinolytické bakterie z čeledi Enterobacteriaceae jsou patogeny bramboru, které mohou vyvolat významné hospodářské ztráty. Cílem experimentů bylo zjištění účinnosti vybraných lytických bakteriofágů (fágů), které byly izolovány z půdy v České republice v letech 2019–2021, na bakterii Dickeya solani van der Wolf et al. 2014. Fágy φDs3CZ a φDs20CZ byly aplikovány ve formě roztoku na plátky hlíz a celé uměle poraněné hlízy bramboru před a po inokulaci bakterií D. solani. Na fágy ošetřené variantě bylo zaznamenáno statisticky vysoce průkazné snížení rozsahu infekce D. solani oproti neošetřené kontrole u obou metod testování. Přestože aplikace roztoku fágů nedokázala úplně eliminovat infekci, vedla k výraznému snížení rozvoje symptomů měkké hniloby hlíz. Účinnost fágů závisela na pořadí aplikace. Fágy aplikované do poraněných hlíz bramboru až po inokulaci bakterií vedly k výrazně nižšímu snížení vývoje symptomů choroby oproti aplikaci fágů před inokulací bakterií. Výsledky testů na hlízách byly potvrzeny ve skleníkových podmínkách, kdy byly fágy využity pro ošetření hlíz před výsadbou. Fágy φDs3CZ a φDs20CZ mají potenciál pro ekologickou ochranu bramboru proti bakterii Dickeya solani.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910028" target="_blank" >QK1910028: Biocontrol of selected potato pathogenic bacteria</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů