An effect of potato harvest date on tuber pest and disease occurrence
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F20%3AN0000016" target="_blank" >RIV/60109807:_____/20:N0000016 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv termínu sklizně brambor na výskyt chorob a škůdců na hlízách.
Original language description
Odborný článek v: Agromanuál – Profesionální ochrana rostlin. 15, č. 8: s. 45 – 47. Článek se podrobně zabývá vlivem termínu sklizně brambor na výskyt řady škodlivých činitelů. Kromě technologických, organizačních, obchodních a jiných důvodů souvisejících se sklizní má volba vhodného termínu sklizně u sadby a konzumních brambor zcela zásadní vliv na jejich zdravotní stav a tedy i na kvalitu hlíz a skladování. Zvláštní postavení mají jen brambory rané, které se sklízejí do konce června. Termín jejich sklizně je dán především aktuálním výnosem a cenou na trhu. Jediným omezujícím faktorem je ochranná lhůta, pokud jsou použity přípravky proti plísni bramboru, je-li výskyt choroby velmi časný. V tomto případě musí termín sklizně toto omezení respektovat. Sklizni u sadby a brambor konzumních ostatních by mělo předcházet rozhodnutí o ukončení vegetace, ať již mechanicky nebo chemicky. Základní pravidlem pro termín sklizně je, aby hlízy byly sklizeny co nejdříve po ukončení vegetace, ale měly vyzrálou slupku. Sklizeň by tedy měla být zahájena ihned po vyzrání slupky, jelikož snižuje se napadení hlíz vločkovitostí, stříbřitostí slupky, napadení drátovci a dalšími škůdci, zabraňuje obrůstání a následným infekcím chorobami, omezuje abiotické poruchy (zkrácení dormance, hlízkovitost) a snižuje ztráty způsobené některými dalšími škodlivými činiteli (měkká hniloba, hraboši, zmrznutí hlíz).
Czech name
Vliv termínu sklizně brambor na výskyt chorob a škůdců na hlízách.
Czech description
Odborný článek v: Agromanuál – Profesionální ochrana rostlin. 15, č. 8: s. 45 – 47. Článek se podrobně zabývá vlivem termínu sklizně brambor na výskyt řady škodlivých činitelů. Kromě technologických, organizačních, obchodních a jiných důvodů souvisejících se sklizní má volba vhodného termínu sklizně u sadby a konzumních brambor zcela zásadní vliv na jejich zdravotní stav a tedy i na kvalitu hlíz a skladování. Zvláštní postavení mají jen brambory rané, které se sklízejí do konce června. Termín jejich sklizně je dán především aktuálním výnosem a cenou na trhu. Jediným omezujícím faktorem je ochranná lhůta, pokud jsou použity přípravky proti plísni bramboru, je-li výskyt choroby velmi časný. V tomto případě musí termín sklizně toto omezení respektovat. Sklizni u sadby a brambor konzumních ostatních by mělo předcházet rozhodnutí o ukončení vegetace, ať již mechanicky nebo chemicky. Základní pravidlem pro termín sklizně je, aby hlízy byly sklizeny co nejdříve po ukončení vegetace, ale měly vyzrálou slupku. Sklizeň by tedy měla být zahájena ihned po vyzrání slupky, jelikož snižuje se napadení hlíz vločkovitostí, stříbřitostí slupky, napadení drátovci a dalšími škůdci, zabraňuje obrůstání a následným infekcím chorobami, omezuje abiotické poruchy (zkrácení dormance, hlízkovitost) a snižuje ztráty způsobené některými dalšími škodlivými činiteli (měkká hniloba, hraboši, zmrznutí hlíz).
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů