All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Self-sufficiency in potato production - facts and goals

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F20%3AN0000052" target="_blank" >RIV/60109807:_____/20:N0000052 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.agroweb.cz" target="_blank" >http://www.agroweb.cz</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Soběstačnost ve výrobě brambor – fakta a cíle

  • Original language description

    Podle FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) je míra soběstačnosti potravin (SSR) definována jako poměr domácí produkce ke spotřebě potravin. Praktičtější uplatnění konceptu potravinové soběstačnosti je definováno jako země produkující část svých vlastních potravinových potřeb, která se blíží nebo přesahuje 100 procent její spotřeby potravin. Většina analýz míry soběstačnosti potravin je orientována na základní plodiny, jako jsou obiloviny a starchy roots, mezi něž patří brambory, sladké brambory, taro a maniok. Klesající soběstačnost u některých rostlinných komodit je ovlivněna nižší konkurenceschopností vlastní produkce, ale zejména dotační politikou jednotlivých zemí a EU. Propočet soběstačnosti je ovlivněn přesností či spíše nepřesností statistických dat (ČSÚ, Eurostat) a samozřejmě souvisí i s úrovní domácí spotřeby jednotlivých komodit . Je zřejmé, že zatímco v ČR, na Slovensku, v Bulharsku je zřejmý výrazný trend snižování soběstačnosti ve výrobě brambor, v bramborářsky vyspělých zemích (Německo, Nizozemsko, Francie) je situace zcela opačná a jednoznačně dokládá proexportní tendenci těchto zemí při výrobě brambor. Jižní země Evropy (Itálie, Portugalsko, Španělsko) mají velmi nízký stupeň vlastní soběstačnosti. Některé země s vyšší spotřebou brambor (Polsko, Rumunsko) mají bilanci vlastní bramborové soběstačnosti dlouhodobě vyrovnanou. Z tohoto pohledu je výroba brambor v jednotlivých zemích EU nevyvážená a bramborářsky vyspělé země s ohledem na osázenou plochu, dosahované výnosy a produkci jsou u této plodiny zaměřeny na export vlastní produkce. To ve svém důsledku zhoršuje postavení českých pěstitelů brambor na tuzemském trhu.

  • Czech name

    Soběstačnost ve výrobě brambor – fakta a cíle

  • Czech description

    Podle FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) je míra soběstačnosti potravin (SSR) definována jako poměr domácí produkce ke spotřebě potravin. Praktičtější uplatnění konceptu potravinové soběstačnosti je definováno jako země produkující část svých vlastních potravinových potřeb, která se blíží nebo přesahuje 100 procent její spotřeby potravin. Většina analýz míry soběstačnosti potravin je orientována na základní plodiny, jako jsou obiloviny a starchy roots, mezi něž patří brambory, sladké brambory, taro a maniok. Klesající soběstačnost u některých rostlinných komodit je ovlivněna nižší konkurenceschopností vlastní produkce, ale zejména dotační politikou jednotlivých zemí a EU. Propočet soběstačnosti je ovlivněn přesností či spíše nepřesností statistických dat (ČSÚ, Eurostat) a samozřejmě souvisí i s úrovní domácí spotřeby jednotlivých komodit . Je zřejmé, že zatímco v ČR, na Slovensku, v Bulharsku je zřejmý výrazný trend snižování soběstačnosti ve výrobě brambor, v bramborářsky vyspělých zemích (Německo, Nizozemsko, Francie) je situace zcela opačná a jednoznačně dokládá proexportní tendenci těchto zemí při výrobě brambor. Jižní země Evropy (Itálie, Portugalsko, Španělsko) mají velmi nízký stupeň vlastní soběstačnosti. Některé země s vyšší spotřebou brambor (Polsko, Rumunsko) mají bilanci vlastní bramborové soběstačnosti dlouhodobě vyrovnanou. Z tohoto pohledu je výroba brambor v jednotlivých zemích EU nevyvážená a bramborářsky vyspělé země s ohledem na osázenou plochu, dosahované výnosy a produkci jsou u této plodiny zaměřeny na export vlastní produkce. To ve svém důsledku zhoršuje postavení českých pěstitelů brambor na tuzemském trhu.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40101 - Agriculture

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2020

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    68

  • Issue of the periodical within the volume

    10

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    58-60

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database