Methodology of cryopreservation of potato pollen for its use in the breeding process
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F23%3AN0000047" target="_blank" >RIV/60109807:_____/23:N0000047 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/00027006:_____/23:10176447
Result on the web
<a href="https://www.vurv.cz/wp-content/uploads/2024/01/Kryoprezervace-pylu-bramboru_Metodika_2023.pdf" target="_blank" >https://www.vurv.cz/wp-content/uploads/2024/01/Kryoprezervace-pylu-bramboru_Metodika_2023.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Metodika kryoprezervace pylu bramboru pro jeho využití ve šlechtitelském procesu
Original language description
Metoda kryoprezervace umožňuje uchovat pyl genetických zdrojů bramboru po velmi dlouhou dobu bez jakýchkoliv změn. Prezentovaná metodika využívá termické analýzy pro identifikaci a kvantifikaci fázových přechodů, které souvisí s přítomností vody v pylu, jež ovlivňuje fertilitu pylu. Diferenční skenovací kalorimetrie je rychlou a přesnou metodou stanovení fázových přechodů a obsahu krystalické vody v pylu, a jednoznačně ukazuje na vhodnost podmínek pro kryoprezervaci pylu bramboru. Tato metodika umožňuje ušetřit náklady spojené s pěstováním otcovských genotypů bramboru pro potřeby křížení ve skleníku nebo v polních podmínkách. Metodika eliminuje nejistotu, která souvisí s ročníkovou variabilitou v produkci pylu a případné rozdíly v době kvetení rodičovských rostlin. V případě plánovaného křížení lze odtát ve vhodném termínu potřebné množství pylu vybraného genotypu bramboru bez nutnosti pěstování otcovského genotypu a využít jej ve šlechtitelském procesu.
Czech name
Metodika kryoprezervace pylu bramboru pro jeho využití ve šlechtitelském procesu
Czech description
Metoda kryoprezervace umožňuje uchovat pyl genetických zdrojů bramboru po velmi dlouhou dobu bez jakýchkoliv změn. Prezentovaná metodika využívá termické analýzy pro identifikaci a kvantifikaci fázových přechodů, které souvisí s přítomností vody v pylu, jež ovlivňuje fertilitu pylu. Diferenční skenovací kalorimetrie je rychlou a přesnou metodou stanovení fázových přechodů a obsahu krystalické vody v pylu, a jednoznačně ukazuje na vhodnost podmínek pro kryoprezervaci pylu bramboru. Tato metodika umožňuje ušetřit náklady spojené s pěstováním otcovských genotypů bramboru pro potřeby křížení ve skleníku nebo v polních podmínkách. Metodika eliminuje nejistotu, která souvisí s ročníkovou variabilitou v produkci pylu a případné rozdíly v době kvetení rodičovských rostlin. V případě plánovaného křížení lze odtát ve vhodném termínu potřebné množství pylu vybraného genotypu bramboru bez nutnosti pěstování otcovského genotypu a využít jej ve šlechtitelském procesu.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910277" target="_blank" >QK1910277: The use of cryopreservation method to streamline breeding process of economically important agricultural crops and preservation of forest tree</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
Met
Regulation ID
MZE-73896/2023-13113
Technical parameters
Nově navržená metodika kryoprezervace je originálním postupem, který dosud nebyl dříve popsán ani využíván u kulturních plodin v České republice. Nová metodika kryoprezervace pylu bramboru přináší aktuální poznatky výzkumu a lépe a přesněji definuje hodnocení pylu bramboru před jeho kryoprezervací. Tato nová metoda umožňuje mnohem lépe a operativněji pracovat s genetickými zdroji při šlechtění bramboru. Kromě vyšší operativnosti při křížení odrůd bramboru s odlišnou dobou kvetení, tato metoda zajišťuje vyšší jistotu a lepší plánování šlechtitelského procesu. To je důležité vzhledem k variabilitě při získání dostatečného množství kvalitního pylu pro křížení, jenž je při použití klasických postupů křížení silně ovlivněn průběhem ročníku s ohledem na průběh vegetace a metodologických podmínek. Termická analýza umožňuje stanovit naprosto exaktně přítomnost fázových přechodů v pylu, souvisejících se změnou skupenství z kapalné do pevné fáze. Lze tak jednoznačně detekovat přítomnost volné vody, u které je enormní riziko tvorby ledových krystalů při kryoprezervaci nebo dokonce i při odtávání pylu z kapalného dusíku. Tento obsah volné vody lze pomocí termické analýzy i přesně kvantifikovat na základě množství energie související s fázovým přechodem. Tato informace je velmi důležitá pro posouzení stavu pylu a pro navržení následujícího postupu dehydratace pylu a pro dosažení optimálních podmínek pro dlouhodobé bezpečné skladování pylu v kapalném dusíku.
Economical parameters
Předpokládané ekonomické přínosy metody představují úsporu až 90 % nákladů na pěstování a udržování otcovských genotypů. Náklady na zavedení postupů uvedených v metodice závisí na tom, jestli se zavádí nově celý provoz nebo se pouze implementuje tato metodika do stávajícího provozu. V případě, že laboratoř již postup diferenční skenovací kalorimetr a metodu kryokonzervace využívá, jsou náklady na zavedení nové metodiky nulové.
Certification body designation
Ministerstvo zemědělství, Oddělení OZE a environmentálních strategií
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů