Antifungal activity of selected essential oils against Phoma foveata causing Phoma gangrene of potato
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F23%3AN0000052" target="_blank" >RIV/60109807:_____/23:N0000052 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vubhb.cz" target="_blank" >http://www.vubhb.cz</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Antifungální aktivita vybraných esenciálních olejů na Phoma foveata způsobující fomovou hnilobu bramboru.
Original language description
Cílem experimentů bylo zjištění vlivu vybraných esenciálních olejů EO (carvacrol, cinnamaldehyde, thymol, D-carvone, L-menthol, α-pinene, L-limonene) na růst patogena Phoma foveata u bramboru, pomocí in vitro (metoda inhibice radiálního růstu mycelia) a in vivo testů. Účinnost vybraných EO na Phoma foveata pomocí in vitro testů byla stanovena při koncentraci 0–1600 ppm. Byla zjištěna antifungální aktivita všech testovaných esenciálních olejů. Účinnost vybraných EO na růst patogena se mezi jednotlivými EO lišila. Pro experimenty in vivo byly vybrány EO, které byly nejvíce účinné v testu in vitro. Jednalo se o preventivněkurativní ošetření. Antifungální aktivita byla testována při koncentraci 2 %. Po ošetření hlíz všemi testovanými EO bylo zjištěno statisticky vysoce průkazné snížení symptomů patogena. EO mají potenciál v biologické ochraně hlíz bramboru proti P. foveata
Czech name
Antifungální aktivita vybraných esenciálních olejů na Phoma foveata způsobující fomovou hnilobu bramboru.
Czech description
Cílem experimentů bylo zjištění vlivu vybraných esenciálních olejů EO (carvacrol, cinnamaldehyde, thymol, D-carvone, L-menthol, α-pinene, L-limonene) na růst patogena Phoma foveata u bramboru, pomocí in vitro (metoda inhibice radiálního růstu mycelia) a in vivo testů. Účinnost vybraných EO na Phoma foveata pomocí in vitro testů byla stanovena při koncentraci 0–1600 ppm. Byla zjištěna antifungální aktivita všech testovaných esenciálních olejů. Účinnost vybraných EO na růst patogena se mezi jednotlivými EO lišila. Pro experimenty in vivo byly vybrány EO, které byly nejvíce účinné v testu in vitro. Jednalo se o preventivněkurativní ošetření. Antifungální aktivita byla testována při koncentraci 2 %. Po ošetření hlíz všemi testovanými EO bylo zjištěno statisticky vysoce průkazné snížení symptomů patogena. EO mají potenciál v biologické ochraně hlíz bramboru proti P. foveata
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK21010083" target="_blank" >QK21010083: Ecological protection of ware potatoes as a healthy vegetable against selected soilborne and seedborne pathogens</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
70
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
141-148
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—