Efficacy of essential oil components against fungal pathogens of potato tubers
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F24%3AN0000049" target="_blank" >RIV/60109807:_____/24:N0000049 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vubhb.cz" target="_blank" >http://www.vubhb.cz</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Účinnost složek esenciálních olejů na houbové patogeny hlíz bramboru
Original language description
Brambor (Solanum tuberosum L.) je hospodářsky významnou plodinou, bohatou na množství makroživin (sacharidy a vláknina), mikroživin (vitamíny a minerály) a zdrojem antioxidantů ve stravě lidí (Liu et al., 2022). Brambor je hostitelem mnoha patogenů (Czajkowski et al., 2011). Velmi závažné jsou skládkové choroby, které lze rozdělit na hniloby a choroby vzhledu hlíz. Jedná se např. o Fusarium coeruleum (Libert) Sacc. (syn. F. solani var. coeruleum), způsobující fusariovou hnilobu bramboru, Phoma foveata (Foister) Aveskamp, Gruyter et Verkley, 2010, způsobující fomovou hnilobu bramboru, Helminthosporium solani Durier et Mont., 1849, způsobující stříbřitost slupky bramboru (Vacek et Plíštil, 2020). Infekce hlíz skládkovými patogeny může způsobit značné ekonomické ztráty, a proto je důležité hledat vhodné metody ochrany. Používání syntetických pesticidů vedlo k degradaci životního prostředí, rozvoji odolnosti patogenů a možnému nebezpečí pro různé necílové druhy (Gupta et al., 2023). Vhodnou alternativou šetrnou k životnímu prostředí by mohla být aplikace esenciálních olejů (EO) a jejich složek. Esenciální oleje jsou sekundární metabolity aromatických rostlin. EO jsou směsí různých bioaktivních lipofilních látek těkavé povahy, jako jsou terpeny (terpenoidy), fenoly, ketony, aldehydy, alkoholy, estery, fenylpropanoidy, oxidy a další sloučeniny s nízkou molekulovou hmotností vyznačující se silnou vůní (Albuquerque et al., 2006; Bakkali et al., 2008; Baldim et al., 2019; Bergman et al., 2019). V experimentu bylo testováno 10 složek esenciálních olejů (α-pinene, carvacrol, cinnamaldehyde, D-carvone, eucalyptol, L-linalool, L-menthol, L-menthone, (R)-(+)-limonene, thymol) na inhibici skládkových patogenů Fusarium coeruleum, Phoma foveata a Helminthosporium solani. Nejprve byla testována antifungální aktivita vybraných složek EO in vitro. Poté byly tři nejúčinnější složky EO vybrány na in vivo pokusy. Jednalo se o thymol, cinnamaldehyde a carvacrol. Antifungální aktivita těchto složek byla testována přímo na hlízách bramboru, kde byl zkoumán vliv výparů složek EO (fumigace) a vliv moření hlíz složkami EO na inhibici růstu F. coeruleum, P. foveata a H. solani. Všechny testované složky EO měly v in vitro podmínkách vliv na inhibici houbových patogenů. Antifungální aktivita jednotlivých složek EO se významně lišila. Po ošetření formou fumigace a mořením hlíz bylo zjištěno statisticky vysoce průkazné snížení intenzity napadení houbami H. solani, F. coeruleum a P. foveata. Složky EO mohou být vhodnou ekologickou alternativou ke snižování napadení hlíz brambor houbovými patogeny ve skladu.
Czech name
Účinnost složek esenciálních olejů na houbové patogeny hlíz bramboru
Czech description
Brambor (Solanum tuberosum L.) je hospodářsky významnou plodinou, bohatou na množství makroživin (sacharidy a vláknina), mikroživin (vitamíny a minerály) a zdrojem antioxidantů ve stravě lidí (Liu et al., 2022). Brambor je hostitelem mnoha patogenů (Czajkowski et al., 2011). Velmi závažné jsou skládkové choroby, které lze rozdělit na hniloby a choroby vzhledu hlíz. Jedná se např. o Fusarium coeruleum (Libert) Sacc. (syn. F. solani var. coeruleum), způsobující fusariovou hnilobu bramboru, Phoma foveata (Foister) Aveskamp, Gruyter et Verkley, 2010, způsobující fomovou hnilobu bramboru, Helminthosporium solani Durier et Mont., 1849, způsobující stříbřitost slupky bramboru (Vacek et Plíštil, 2020). Infekce hlíz skládkovými patogeny může způsobit značné ekonomické ztráty, a proto je důležité hledat vhodné metody ochrany. Používání syntetických pesticidů vedlo k degradaci životního prostředí, rozvoji odolnosti patogenů a možnému nebezpečí pro různé necílové druhy (Gupta et al., 2023). Vhodnou alternativou šetrnou k životnímu prostředí by mohla být aplikace esenciálních olejů (EO) a jejich složek. Esenciální oleje jsou sekundární metabolity aromatických rostlin. EO jsou směsí různých bioaktivních lipofilních látek těkavé povahy, jako jsou terpeny (terpenoidy), fenoly, ketony, aldehydy, alkoholy, estery, fenylpropanoidy, oxidy a další sloučeniny s nízkou molekulovou hmotností vyznačující se silnou vůní (Albuquerque et al., 2006; Bakkali et al., 2008; Baldim et al., 2019; Bergman et al., 2019). V experimentu bylo testováno 10 složek esenciálních olejů (α-pinene, carvacrol, cinnamaldehyde, D-carvone, eucalyptol, L-linalool, L-menthol, L-menthone, (R)-(+)-limonene, thymol) na inhibici skládkových patogenů Fusarium coeruleum, Phoma foveata a Helminthosporium solani. Nejprve byla testována antifungální aktivita vybraných složek EO in vitro. Poté byly tři nejúčinnější složky EO vybrány na in vivo pokusy. Jednalo se o thymol, cinnamaldehyde a carvacrol. Antifungální aktivita těchto složek byla testována přímo na hlízách bramboru, kde byl zkoumán vliv výparů složek EO (fumigace) a vliv moření hlíz složkami EO na inhibici růstu F. coeruleum, P. foveata a H. solani. Všechny testované složky EO měly v in vitro podmínkách vliv na inhibici houbových patogenů. Antifungální aktivita jednotlivých složek EO se významně lišila. Po ošetření formou fumigace a mořením hlíz bylo zjištěno statisticky vysoce průkazné snížení intenzity napadení houbami H. solani, F. coeruleum a P. foveata. Složky EO mohou být vhodnou ekologickou alternativou ke snižování napadení hlíz brambor houbovými patogeny ve skladu.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK21010083" target="_blank" >QK21010083: Ecological protection of ware potatoes as a healthy vegetable against selected soilborne and seedborne pathogens</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů