The effect of bleaching and lemond juice on dental enamel in vitro
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60162694%3AG43__%2F11%3A00431814" target="_blank" >RIV/60162694:G43__/11:00431814 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://vavtest.unob.cz/registr" target="_blank" >http://vavtest.unob.cz/registr</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Hodnocení vlivu bělení a citronové šťávy na sklovinu zubu in vitro
Original language description
Cílem této studie bylo vyhodnotit účinek citrónové šťávy a bělicího gelu (gel (? Yotuel Pacient s 22% karbamid peroxidem). Pro experimenty bylo použito 30 extrahovaných lidských zubů. Vzorky byly rozděleny do 2 skupin, bělicí gel byl aplikován podle instrukcí, citronová šťáva byla použita po dobu 5,10 a 15 sekund. Po bělení byly měřeny mikrotvrdosti (LECO MH 400) metodou podle Vickerse při zatížení 100 g, výsledky byly vypočítány jako aritmetický průměr z pěti měření.2D drsnost povrchu byla hodnocena nazařízení SURTRONIC před a po léčbě.Výsledky ukázaly, že citronová šťáva značně snížuje mikrotvrdost skloviny až o 100 HV na neošetřené sklovině a po použití citronové šťávy se výrazně změnila topografie povrchu, zatímco po použití gelu (Yotuel ? pacienta) se nezměnila mikrotvrdost skloviny a topografie povrchu se změnila jen nepatrně.
Czech name
Hodnocení vlivu bělení a citronové šťávy na sklovinu zubu in vitro
Czech description
Cílem této studie bylo vyhodnotit účinek citrónové šťávy a bělicího gelu (gel (? Yotuel Pacient s 22% karbamid peroxidem). Pro experimenty bylo použito 30 extrahovaných lidských zubů. Vzorky byly rozděleny do 2 skupin, bělicí gel byl aplikován podle instrukcí, citronová šťáva byla použita po dobu 5,10 a 15 sekund. Po bělení byly měřeny mikrotvrdosti (LECO MH 400) metodou podle Vickerse při zatížení 100 g, výsledky byly vypočítány jako aritmetický průměr z pěti měření.2D drsnost povrchu byla hodnocena nazařízení SURTRONIC před a po léčbě.Výsledky ukázaly, že citronová šťáva značně snížuje mikrotvrdost skloviny až o 100 HV na neošetřené sklovině a po použití citronové šťávy se výrazně změnila topografie povrchu, zatímco po použití gelu (Yotuel ? pacienta) se nezměnila mikrotvrdost skloviny a topografie povrchu se změnila jen nepatrně.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
FS - Medical facilities, apparatus and equipment
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Stomateam
ISSN
1214-147X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
2
Issue of the periodical within the volume
11
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
11-14
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—