Dormancy of the selected malting barley varieties from 2001 to 2003
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F04%3A%230000235" target="_blank" >RIV/60193697:_____/04:#0000235 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Dormance vybraných odrůd sladovnického ječmene v letech 2001 - 2003
Original language description
Dormance ječmene patří dnes k parametrům hodnocení jakosti sladovnického ječmene. Byly hodnoceny odrůdy sladovnického ječmene ? Jersey, Kompakt, Prestige, Scarlett a Tolar, které jsou nosnými sladařskými odrůdami. Vzorky byly vybrány na základě následujících parametrů jakosti: obsah bílkovin v ječmeni je od 10 do 12 % v sušině a klíčivost ječmene je vyšší jak 96 %. Ukázalo se, že se výrazně zvýšil počet předplodin po kterých je pěstován ječmen. Intenzita dormance ječmene byla ověřena pomocí stanovení klíčivé energie na Petriho miskách se 4 ml vody za 72 h v termostatu při 20°C. Určení rychlosti klíčení bylo provedeno výpočtem z údajů klíčivé energie podle dříve publikovaného vzorce. Stanovení klíčivé energie sladovnického ječmene proběhlo v letech 2001až 2003 vždy 6 týdnů po sklizni. Potvrdilo se, že dormanci ječmene ovlivňuje nejvíce ročník, rozdíly mezi odrůdami byly malé. Nejlepší předplodinou byla okopanina, mezi obilninou a olejninou není statisticky významný rozdíl. ?????
Czech name
Dormance vybraných odrůd sladovnického ječmene v letech 2001 - 2003
Czech description
Dormance ječmene patří dnes k parametrům hodnocení jakosti sladovnického ječmene. Byly hodnoceny odrůdy sladovnického ječmene ? Jersey, Kompakt, Prestige, Scarlett a Tolar, které jsou nosnými sladařskými odrůdami. Vzorky byly vybrány na základě následujících parametrů jakosti: obsah bílkovin v ječmeni je od 10 do 12 % v sušině a klíčivost ječmene je vyšší jak 96 %. Ukázalo se, že se výrazně zvýšil počet předplodin po kterých je pěstován ječmen. Intenzita dormance ječmene byla ověřena pomocí stanovení klíčivé energie na Petriho miskách se 4 ml vody za 72 h v termostatu při 20°C. Určení rychlosti klíčení bylo provedeno výpočtem z údajů klíčivé energie podle dříve publikovaného vzorce. Stanovení klíčivé energie sladovnického ječmene proběhlo v letech 2001až 2003 vždy 6 týdnů po sklizni. Potvrdilo se, že dormanci ječmene ovlivňuje nejvíce ročník, rozdíly mezi odrůdami byly malé. Nejlepší předplodinou byla okopanina, mezi obilninou a olejninou není statisticky významný rozdíl. ?????
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QC1096" target="_blank" >QC1096: Research on factors for optimizing the quality of cereal production in the Czech Republic</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Qualima - K jakosti potravinářských a krmivářských produktů
ISBN
80-239-3716-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
46-49
Publisher name
MEZOS
Place of publication
Hradec Králové
Event location
Hradec Králové
Event date
Oct 26, 2004
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—