All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Antiradical properties of malt accessed by EPR methods

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F05%3A%230000075" target="_blank" >RIV/60193697:_____/05:#0000075 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Antiradical properties of malt accessed by EPR methods

  • Original language description

    Influence of barley variety, growing area, malting technol. and storage time of malt on antioxidant (antiradical) properties of malts investigated by methods based on electron paramagnetic resonance spectrometry (EPR). First one based on digressive kinetic measurement by the use of stable free radical DPPH, second one is based on progress. kinetics measurement. Barleys of 4 Czech and 4 Europ. spring malt. barley varieties grown on 2 localities with different soil type and climate conditions tested. Twodifferent malting procedures used. Differences in antiradical properties found among malts depend. on barley variety, growing location and steeping technol. Growing conditions and intensive malting technol. improved antiradical power of malt. Long time storage (8 months) caused significant decrease of malt antiradical power. Results of EPR methods cross correlated. EPR-DPPH as well as EPR-T150 values correlated with malt polyphenols content. EPR-DPPH values correlated with friability and

  • Czech name

    Antiradikálové vlastnosti sladu stanovené EPR metodami

  • Czech description

    Dvěma metodami založenými na elektronové paramagnet. spektrometrii (EPR) studován vliv odrůdy ječmene, pěsteb. místa, technol. sladování a doby skladování sladu na antioxid. (antiradikál.) vlastnosti sladu. 1. metoda založena na degresivním kinet. měřeníse stabilním volným radikálem DPPH, 2. založena na progres. kinetickém měření. Testovány 4 české (Amulet, Kompakt, Malz, Tolar) a 4 evrop. (Jersey, Prestige, Sabel, Scarlett) odrůdy jarního slad. ječmene pěstované ve 2 lokalitách s různými půdními i klimat. podmínkami. Použity 2 rozdílné technol. sladování. Zjištěny rozdíly mezi slady v antiradikál. vlastnostech v závisl. na odrůdě ječmene, pěsteb. místě a technol. sladování. Lepší pěstební podm. a intenzivní technol. sladování zlepšily antiradikálovousílu sladů. Během skladování (8 měsíců) zjištěn významný pokles antiradikál. síly sladů. Výsledky EPR metod vzáj. korelovaly. Hodnoty EPR-DPPH i hodnoty EPR-T150 korelovaly se sladovými polyfenoly. Hodnoty EPR-DPPH korelovaly s friabilitou

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2005

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Proceedings of the 30th EBC Congress Prague 2005

  • ISBN

    90-70143-23-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    14

  • Pages from-to

    764-773

  • Publisher name

    Fachverlag Hans Carl

  • Place of publication

    Nürnberg

  • Event location

    Praha

  • Event date

    May 14, 2005

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article