Antiradical properties of malt accessed by EPR methods
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F05%3A%230000075" target="_blank" >RIV/60193697:_____/05:#0000075 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Antiradical properties of malt accessed by EPR methods
Original language description
Influence of barley variety, growing area, malting technol. and storage time of malt on antioxidant (antiradical) properties of malts investigated by methods based on electron paramagnetic resonance spectrometry (EPR). First one based on digressive kinetic measurement by the use of stable free radical DPPH, second one is based on progress. kinetics measurement. Barleys of 4 Czech and 4 Europ. spring malt. barley varieties grown on 2 localities with different soil type and climate conditions tested. Twodifferent malting procedures used. Differences in antiradical properties found among malts depend. on barley variety, growing location and steeping technol. Growing conditions and intensive malting technol. improved antiradical power of malt. Long time storage (8 months) caused significant decrease of malt antiradical power. Results of EPR methods cross correlated. EPR-DPPH as well as EPR-T150 values correlated with malt polyphenols content. EPR-DPPH values correlated with friability and
Czech name
Antiradikálové vlastnosti sladu stanovené EPR metodami
Czech description
Dvěma metodami založenými na elektronové paramagnet. spektrometrii (EPR) studován vliv odrůdy ječmene, pěsteb. místa, technol. sladování a doby skladování sladu na antioxid. (antiradikál.) vlastnosti sladu. 1. metoda založena na degresivním kinet. měřeníse stabilním volným radikálem DPPH, 2. založena na progres. kinetickém měření. Testovány 4 české (Amulet, Kompakt, Malz, Tolar) a 4 evrop. (Jersey, Prestige, Sabel, Scarlett) odrůdy jarního slad. ječmene pěstované ve 2 lokalitách s různými půdními i klimat. podmínkami. Použity 2 rozdílné technol. sladování. Zjištěny rozdíly mezi slady v antiradikál. vlastnostech v závisl. na odrůdě ječmene, pěsteb. místě a technol. sladování. Lepší pěstební podm. a intenzivní technol. sladování zlepšily antiradikálovousílu sladů. Během skladování (8 měsíců) zjištěn významný pokles antiradikál. síly sladů. Výsledky EPR metod vzáj. korelovaly. Hodnoty EPR-DPPH i hodnoty EPR-T150 korelovaly se sladovými polyfenoly. Hodnoty EPR-DPPH korelovaly s friabilitou
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Proceedings of the 30th EBC Congress Prague 2005
ISBN
90-70143-23-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
14
Pages from-to
764-773
Publisher name
Fachverlag Hans Carl
Place of publication
Nürnberg
Event location
Praha
Event date
May 14, 2005
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—