Determination of markers for distinguishing fruit distillates
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F05%3A%230000091" target="_blank" >RIV/60193697:_____/05:#0000091 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/25154648:_____/05:01:_3333 RIV/69525137:_____/05:01:_3333 RIV/49971361:_____/05:01:_3333 RIV/00027022:_____/05:01:_3333
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Determination of markers for distinguishing fruit distillates
Original language description
Adulteration of single-species fruit distillates has been an actual problem in recent years. The aim of our work is to find, using single-species fruit distillates made from known fruit varieties grown in various localities in the territory of the CzechRepublic, conclusive and unequivocal markers of genuineness and authenticity. To concentrate trace flavor substances that could characterize individual fruit distillates more complexly, micro-extration on solid phase (SPME-Solid Phase Micro Extration) was used. Gas chromatograph with mass spectrometer was used for identification of particular components extracted.
Czech name
Stanovení markerů pro rozlišení ovocných destilátů
Czech description
V posledních letech je velmi aktuálním problémem falšování jednodruhových ovocných destilátů. Cílem naší práce je nalézt, s využitím jednodruhových ovocných destilátů vyrobených ze známých odrůd ovoce pěstovaných v různých lokalitách na území ČR, průkazné a jednoznačné markery pravosti a autentičnosti. Pro zakoncentrování stopových aromatických látek, které by mohly komplexněji charakterizovat jednotlivé druhově odlišné ovocné destiláty jsme využily mikroextrakce na pevnou fázi (SPME-Solid Phase Micro Extration). K identifikaci jednotlivých vyextrahovaných komponent jsme použili plynové chromatografie s hmotnostní detekcí.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF3288" target="_blank" >QF3288: The formation of markers database for determination of the genuineness and authenticity of fruit spirits.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Volume of the periodical
99
Issue of the periodical within the volume
S
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
2
Pages from-to
"s324"-"s325"
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—