All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Determination of markers for distinguishing fruit distillates

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F05%3A%230000091" target="_blank" >RIV/60193697:_____/05:#0000091 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/25154648:_____/05:01:_3333 RIV/69525137:_____/05:01:_3333 RIV/49971361:_____/05:01:_3333 RIV/00027022:_____/05:01:_3333

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Determination of markers for distinguishing fruit distillates

  • Original language description

    Adulteration of single-species fruit distillates has been an actual problem in recent years. The aim of our work is to find, using single-species fruit distillates made from known fruit varieties grown in various localities in the territory of the CzechRepublic, conclusive and unequivocal markers of genuineness and authenticity. To concentrate trace flavor substances that could characterize individual fruit distillates more complexly, micro-extration on solid phase (SPME-Solid Phase Micro Extration) was used. Gas chromatograph with mass spectrometer was used for identification of particular components extracted.

  • Czech name

    Stanovení markerů pro rozlišení ovocných destilátů

  • Czech description

    V posledních letech je velmi aktuálním problémem falšování jednodruhových ovocných destilátů. Cílem naší práce je nalézt, s využitím jednodruhových ovocných destilátů vyrobených ze známých odrůd ovoce pěstovaných v různých lokalitách na území ČR, průkazné a jednoznačné markery pravosti a autentičnosti. Pro zakoncentrování stopových aromatických látek, které by mohly komplexněji charakterizovat jednotlivé druhově odlišné ovocné destiláty jsme využily mikroextrakce na pevnou fázi (SPME-Solid Phase Micro Extration). K identifikaci jednotlivých vyextrahovaných komponent jsme použili plynové chromatografie s hmotnostní detekcí.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QF3288" target="_blank" >QF3288: The formation of markers database for determination of the genuineness and authenticity of fruit spirits.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2005

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    99

  • Issue of the periodical within the volume

    S

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    2

  • Pages from-to

    "s324"-"s325"

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database