Evaluation of antioxidant properties of hop and hop products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F06%3A%230000308" target="_blank" >RIV/60193697:_____/06:#0000308 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60193697:_____/06:#0000370 RIV/14864347:_____/06:8P004762
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Hodnocení antioxidačních vlastností chmele a chmelových výrobků
Original language description
Pro hodnocení antioxidačních vlastností chmele a chmelových výrobků bylo zkoušeno několik postupů přípravy vzorků a metod stanovení. K extrakci antioxidantů byly použity horká voda nebo methanol. Antioxidační aktivita byla stanovena postupy vycházejícímiz metod publikovaných Chaponem (fotometrické stanovení pomocí dipyridil - železitého komplexu), Kanedou (stanovení pomocí volného radikálu DPPH) a Ushidou (stanovení hodnoty EPR-T150). Pro další studium antioxidačních vlastností různých chmelů a chmelových výrobků byl zvolen způsob extrakce vroucí vodou z důvodu simulace podmínek chmelovaru a postup stanovení antioxidační aktivity s DPPH. Byly prokázány velké rozdíly redukčních aktivit mezi českými odrůdami chmele. Jednoznačně nejlepší výsledky byly zjištěny pro Žatecký poloraný červeňák. Mezi hybridními odrůdami nebyly nalezeny podstatné rozdíly redukčních aktivit.
Czech name
Hodnocení antioxidačních vlastností chmele a chmelových výrobků
Czech description
Pro hodnocení antioxidačních vlastností chmele a chmelových výrobků bylo zkoušeno několik postupů přípravy vzorků a metod stanovení. K extrakci antioxidantů byly použity horká voda nebo methanol. Antioxidační aktivita byla stanovena postupy vycházejícímiz metod publikovaných Chaponem (fotometrické stanovení pomocí dipyridil - železitého komplexu), Kanedou (stanovení pomocí volného radikálu DPPH) a Ushidou (stanovení hodnoty EPR-T150). Pro další studium antioxidačních vlastností různých chmelů a chmelových výrobků byl zvolen způsob extrakce vroucí vodou z důvodu simulace podmínek chmelovaru a postup stanovení antioxidační aktivity s DPPH. Byly prokázány velké rozdíly redukčních aktivit mezi českými odrůdami chmele. Jednoznačně nejlepší výsledky byly zjištěny pro Žatecký poloraný červeňák. Mezi hybridními odrůdami nebyly nalezeny podstatné rozdíly redukčních aktivit.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
XII. konference technologie a hodnocení výrobků nápojového průmyslu
ISBN
80-7080-609-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
1
Pages from-to
20
Publisher name
VŠCHT
Place of publication
Praha
Event location
Plzeň
Event date
Jun 15, 2006
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—