Evaluation of antioxidant properties of raw hop and hop products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F14864347%3A_____%2F08%3A8P004768" target="_blank" >RIV/14864347:_____/08:8P004768 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Evaluation of antioxidant properties of raw hop and hop products
Original language description
The reducing activity was determined using the techniques based on the methods already pub-lished by Chapon (photometric determination with dipyridyl-ferric complex), Kaneda (determi-nation with DPPH free radical) and Ushida (determination of the EPR-T150 value). The method according to Kaneda as well as the method according to Chapon is efficient for hop antioxidant properties determination; the method according to Chapon is less sensitive. Determination with DPPH was performed using photometric and EPR detections, results of both detection principles were in a good correlation. The reducing activity of methanol extracts of hops was higher than of hot water ones due to a different spectrum of extracted substances. Hot water extraction and re-ducing activity determination with DPPH were used for further study. Significant differences in reducing activities were proved among Czech hop varieties. Best results of reducing activity were found out for Saaz aroma hops. Small part of reducing
Czech name
Stanovení antioxidačních vlastností surového chmele a chmelových výrobků
Czech description
Redukční aktivita byla stanovena pomocí technik založených na metodách publikovaných Chaponem (fotometrické stanovení s dipyridyl-železitým komplexem), Kanedou (stanovení s volným radikálem DPPH) a Ushidou (stanovení hodnoty EPR-T150). Metoda podle Kanedy stejně jako metoda podle Chapona je použitelná pro stanovení antioxidačních vlastností chmele, metoda podle Chapona je méně citlivá. Stanovení s DPPH bylo provedeno jak s EPR detekcí, tak s detekcí fotometrickou, výsledky vzájemně dobře korelovaly. Redukční aktivita methanolových extraktů chmele byla vyšší nežli extraktů horkou vodou z důvodu rozdílného spektra extra-hovaných látek. Pro další studium bylo použito výluhu horkou vodou a stanovení redukční aktiv-ity s DPPH. Byly zjištěny významné diference mezi českými odrůdami v antioxidsační ak-tivitě.Nejlepší výsledky byly stanoveny pro Žatecký poloraný červeňák. Malá část redukční ak-tivity se ztrácí v průběhu sušení chmele, úbytek zpravidla nepřesahuje 5% původní hodnoty. Sušení v k
Classification
Type
C - Chapter in a specialist book
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1B44061" target="_blank" >1B44061: Application of modern methods of antioxidant activity determination to assessement of hop quality and sensorial stability of beer.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Book/collection name
Acta Horticulturae
ISBN
978-90-66057-30-2
Number of pages of the result
4
Pages from-to
97-110
Number of pages of the book
—
Publisher name
International Society of Horticultural Science
Place of publication
Belgie
UT code for WoS chapter
—