All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Evaluation of antioxidant properties of raw hop and hop products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F08%3A%230000427" target="_blank" >RIV/60193697:_____/08:#0000427 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Evaluation of antioxidant properties of raw hop and hop products

  • Original language description

    Reducing activity (RA) was determined using methods published by Chapon, Kaneda (DPPH) and Ushida (EPR-T150). Methods according to Kaneda and Chapon are efficient for hop RA determination; the method according to Chapon is less sensitive. Determination with DPPH by photometric and EPR detections good correlated. RA of methanol extracts of hops is higher than of hot water ones due to a different spectrum of extracted substances. Hot water extraction and RA- DPPH determination were used for further study.Significant differences in RA were among Czech hop varieties. Best results were for Saaz hops. RA slightly decreased in the course of hops drying (cca 5%) Belt and chamber kilns is comparable from the hops RA point of view. Grinding and pelletizing hasno effect on RA of hops. RA of hops decreased in the course of storage in dependence on temperature and hop form (raw hops, pellets). Temperature has no significant effect on RA of hop pellets packed in multi-layer foil without air access

  • Czech name

    Stanovení antioxidačních vlastností surového chmele a chmelových výrobků

  • Czech description

    Redukční aktivita (RA) byla stanovena metodami dle Chapona, Kanedy (DPPH) a Ushidy (EPR-T150). Metoda dle Kanedy a dle Chapona jsou použitelná pro stanovení RAchmele, metoda dle Chapona je méně citlivá. Stanovení s DPPH bylo provedeno jak s EPR detekcí,tak s detekcí fotometrickou, výsledky vzájemně dobře korelovaly. RA methanolových extraktů chmele byla vyšší nežli extraktů horkou vodou z důvodu rozdílného spektra extra-hovaných látek. Pro další studium bylo použito výluhu horkou vodou a stanovení RA sDPPH. Byly zjištěny významné diference mezi českými odrůdami v RA.Nejlepší výsledky byly stanoveny pro Žatecký poloraný červeňák. Při sušení chmele RA mírně klesá (cca 5%). Komorová a pásová sušárna jsou srovnatelné z hlediska RA chmele. Mletí a granulace neměla žádný vliv na RA chmele. RA chmele klesala v průběhu skladování v závislosti na teplotě a formě chmele (hlávky, pelety). Teplota neměla významný vliv na RA pelet balených do vícevrstvé folie bez přístupu vzduchu.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/1B44061" target="_blank" >1B44061: Application of modern methods of antioxidant activity determination to assessement of hop quality and sensorial stability of beer.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Acta Horticulturae (ISHS) 778

  • ISBN

  • ISSN

    0567-7572

  • e-ISSN

  • Number of pages

    14

  • Pages from-to

    97-110

  • Publisher name

    International Society for Horticultural Science (D. Havkin-Frenkel)

  • Place of publication

    Leuven

  • Event location

    Amsterdam

  • Event date

    Jan 1, 2008

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article