Evaluation of antioxidant properties of raw hop and hop products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F08%3A%230000427" target="_blank" >RIV/60193697:_____/08:#0000427 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Evaluation of antioxidant properties of raw hop and hop products
Original language description
Reducing activity (RA) was determined using methods published by Chapon, Kaneda (DPPH) and Ushida (EPR-T150). Methods according to Kaneda and Chapon are efficient for hop RA determination; the method according to Chapon is less sensitive. Determination with DPPH by photometric and EPR detections good correlated. RA of methanol extracts of hops is higher than of hot water ones due to a different spectrum of extracted substances. Hot water extraction and RA- DPPH determination were used for further study.Significant differences in RA were among Czech hop varieties. Best results were for Saaz hops. RA slightly decreased in the course of hops drying (cca 5%) Belt and chamber kilns is comparable from the hops RA point of view. Grinding and pelletizing hasno effect on RA of hops. RA of hops decreased in the course of storage in dependence on temperature and hop form (raw hops, pellets). Temperature has no significant effect on RA of hop pellets packed in multi-layer foil without air access
Czech name
Stanovení antioxidačních vlastností surového chmele a chmelových výrobků
Czech description
Redukční aktivita (RA) byla stanovena metodami dle Chapona, Kanedy (DPPH) a Ushidy (EPR-T150). Metoda dle Kanedy a dle Chapona jsou použitelná pro stanovení RAchmele, metoda dle Chapona je méně citlivá. Stanovení s DPPH bylo provedeno jak s EPR detekcí,tak s detekcí fotometrickou, výsledky vzájemně dobře korelovaly. RA methanolových extraktů chmele byla vyšší nežli extraktů horkou vodou z důvodu rozdílného spektra extra-hovaných látek. Pro další studium bylo použito výluhu horkou vodou a stanovení RA sDPPH. Byly zjištěny významné diference mezi českými odrůdami v RA.Nejlepší výsledky byly stanoveny pro Žatecký poloraný červeňák. Při sušení chmele RA mírně klesá (cca 5%). Komorová a pásová sušárna jsou srovnatelné z hlediska RA chmele. Mletí a granulace neměla žádný vliv na RA chmele. RA chmele klesala v průběhu skladování v závislosti na teplotě a formě chmele (hlávky, pelety). Teplota neměla významný vliv na RA pelet balených do vícevrstvé folie bez přístupu vzduchu.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1B44061" target="_blank" >1B44061: Application of modern methods of antioxidant activity determination to assessement of hop quality and sensorial stability of beer.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Acta Horticulturae (ISHS) 778
ISBN
—
ISSN
0567-7572
e-ISSN
—
Number of pages
14
Pages from-to
97-110
Publisher name
International Society for Horticultural Science (D. Havkin-Frenkel)
Place of publication
Leuven
Event location
Amsterdam
Event date
Jan 1, 2008
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—