Application of SPE and SPME in Analysis of Beer
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F06%3A%230000357" target="_blank" >RIV/60193697:_____/06:#0000357 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Application of SPE and SPME in Analysis of Beer
Original language description
Solid phase extraction (SPE) and solid phase microextraction (SPME) are typical examples of modern sample preparation methods used more and more for the determination of flavour compounds in beer. The range of different sorbents for SPE and SPME fibers scales up. So the comparison of 11 SPE columns were investigated partly from the position of the same type of sorbents made by different producers and partly from different sort of sorbents. Furthermore the 3 type of SMPE fibers were compared. SPE sorbents and SPME fibers were tested by the extraction of fatty acids as an example. Working parameters of SPE and SPME methods were described in this study. The final determination of fatty acids were carried out using gas chromatograph Chrompack CP 9001 equipped fused silica capillary column SPB-1000 (Supelco, length 30 m, i. d. 0,32 mm and 0,25 ?m film thickness) and the flame ionisation detector.
Czech name
Využití SPE a SPME při analýze piva
Czech description
K moderním a stále více se prosazujícím metodám přípravy vzorků při analýze senzoricky aktivních látek v pivu patří extrakce na pevné fázi (SPE) a mikroextrakce na pevné fázi (SPME). Vzhledem k stále se rozšiřující nabídce různých sorbetů pro SPE a fázípro SPME bylo na příkladu stanovení mastných kyselin v pivu provedeno porovnání 11 SPE kolonek jednak z hlediska různých výrobců téhož typu sorbentů a jednak různých typů sorbentů a dále pak porovnání 3 typů SPME vláken. V práci jsou porovnány pracovní charakteristiky SPE a SPME metody. Vlastní stanovení mastných kyselin probíhalo na plynovém chromatografu Chrompack CP 9001 vybaveném křemenou kapilární kolonou SPB-1000 (Supelco, délka 30 m, průměr 0,32 mm a tloušťka filmu 0,25 ?m) a plamenoionizačním detektorem.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Volume of the periodical
52
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
78-82
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—