All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Application of SPE and SPME in Analysis of Beer

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F06%3A%230000357" target="_blank" >RIV/60193697:_____/06:#0000357 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Application of SPE and SPME in Analysis of Beer

  • Original language description

    Solid phase extraction (SPE) and solid phase microextraction (SPME) are typical examples of modern sample preparation methods used more and more for the determination of flavour compounds in beer. The range of different sorbents for SPE and SPME fibers scales up. So the comparison of 11 SPE columns were investigated partly from the position of the same type of sorbents made by different producers and partly from different sort of sorbents. Furthermore the 3 type of SMPE fibers were compared. SPE sorbents and SPME fibers were tested by the extraction of fatty acids as an example. Working parameters of SPE and SPME methods were described in this study. The final determination of fatty acids were carried out using gas chromatograph Chrompack CP 9001 equipped fused silica capillary column SPB-1000 (Supelco, length 30 m, i. d. 0,32 mm and 0,25 ?m film thickness) and the flame ionisation detector.

  • Czech name

    Využití SPE a SPME při analýze piva

  • Czech description

    K moderním a stále více se prosazujícím metodám přípravy vzorků při analýze senzoricky aktivních látek v pivu patří extrakce na pevné fázi (SPE) a mikroextrakce na pevné fázi (SPME). Vzhledem k stále se rozšiřující nabídce různých sorbetů pro SPE a fázípro SPME bylo na příkladu stanovení mastných kyselin v pivu provedeno porovnání 11 SPE kolonek jednak z hlediska různých výrobců téhož typu sorbentů a jednak různých typů sorbentů a dále pak porovnání 3 typů SPME vláken. V práci jsou porovnány pracovní charakteristiky SPE a SPME metody. Vlastní stanovení mastných kyselin probíhalo na plynovém chromatografu Chrompack CP 9001 vybaveném křemenou kapilární kolonou SPB-1000 (Supelco, délka 30 m, průměr 0,32 mm a tloušťka filmu 0,25 ?m) a plamenoionizačním detektorem.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Kvasný průmysl

  • ISSN

    0023-5830

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    52

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    78-82

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database