Determination of the fatty acids in beer by SPME
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F05%3A%230000085" target="_blank" >RIV/60193697:_____/05:#0000085 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení mastných kyselin v pivu technikou SPME
Original language description
Předkládaná práce popisuje rychlou a jednoduchou možnost selektivního stanovení volných mastných kyselin (C6 ? C12) v pivu nebo mladině metodou mikroextrakce na pevné fázi (SPME) a plynové chromatografie. Volné mastné kyseliny C6 ? C12 byly extrahovány SPME vláknem umístěným v headspace prostoru vialky obsahující vzorek piva s přídavek soli. Z SPME vlákna byly analyty uvolněny termální desorpcí ve vyhřátém injektoru plynového chromatografu vybaveného křemennou kapilární kolonou SPB-1000 a plamenoionizačním detektorem. Pro lepší kvantifikaci bylo použito kyseliny heptanové a kyseliny undekanové jako vnitřních standardů. V práci jsou dále popsány pracovní charakteristiky optimalizované metody. Tato metoda je časově nenáročná, levná, nepoužívá žádná rozpouštědla a vyznačuje se vysokou citlivostí a opakovatelností. Je možné ji doporučit pro běžné kontrolní analýzy v pivovarských laboratoří.
Czech name
Stanovení mastných kyselin v pivu technikou SPME
Czech description
Předkládaná práce popisuje rychlou a jednoduchou možnost selektivního stanovení volných mastných kyselin (C6 ? C12) v pivu nebo mladině metodou mikroextrakce na pevné fázi (SPME) a plynové chromatografie. Volné mastné kyseliny C6 ? C12 byly extrahovány SPME vláknem umístěným v headspace prostoru vialky obsahující vzorek piva s přídavek soli. Z SPME vlákna byly analyty uvolněny termální desorpcí ve vyhřátém injektoru plynového chromatografu vybaveného křemennou kapilární kolonou SPB-1000 a plamenoionizačním detektorem. Pro lepší kvantifikaci bylo použito kyseliny heptanové a kyseliny undekanové jako vnitřních standardů. V práci jsou dále popsány pracovní charakteristiky optimalizované metody. Tato metoda je časově nenáročná, levná, nepoužívá žádná rozpouštědla a vyznačuje se vysokou citlivostí a opakovatelností. Je možné ji doporučit pro běžné kontrolní analýzy v pivovarských laboratoří.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Volume of the periodical
51
Issue of the periodical within the volume
11-12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
374-377
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—