Determination of free medium-chain fatty acids in beer by stir bar sorptive extraction
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F08%3A%230000419" target="_blank" >RIV/60193697:_____/08:#0000419 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Determination of free medium-chain fatty acids in beer by stir bar sorptive extraction
Original language description
Free medium-chain fatty acids in beer originate from raw materials, mainly from the fermentation activity of yeasts, and can influence beer taste, vitality of yeasts and also the foam stability of beer. This study presents the development of the method for the determination of free fatty medium-chain acids including caproic acid, caprylic acid, capric acid and lauric acid in beer or wort using stir bar sorptive extraction (SBSE). The combination of this extraction technique with solvent back extractionof the extracted analytes and subsequent gas chromatographic analysis with flame ionisation detection was used for the determination of these compounds. The influences of different solvent back solutions, sampling time, solvent back extraction times anddifferent contents of ethanol were studied. The method had high repeatability (RSD <6.7%), good linearity (the correlation coefficients were higher than 0.9963 for quadratic curves over the concentration range 0.5 to 8.0 mg/l) and recover
Czech name
Stanovení nižších volných mastných kyselin v pivu sorpční extrakcí na míchací tyčince
Czech description
Volné mastné kyseliny v pivu pocházejí nejen ze surovin, ale hlavně se tvoří během fermentačního procesu. Mohou ovlivnit chuť hotového piva, vytalitu kvasinek a také stabilitu pěny. Tato práce se zabývá vývojem metody pro stanovení nižších volných mastných kyselin (kyselina kapronová, kaprylová, kaprínová a laurová) v pivu nebo mladině pomocí extrakce na míchací tyčince (SBSE). Tyto látky byly vyextrahovány pomocí této techniky, následně reextrahovány z míchací tyčinky do organického rozpouštědla a nakonec stanoveny na plynovém chromatografu s plamenoionizačním detektorem. Byl zkoumán vliv různých rozpouštědel použitých pro zpětnou extrakci, doba extrakce, doba zpětné extrakce a vliv různého obsahu ethanolu. Metoda se vyznačuje vysokou opakovatelností(RSD <6,7 %), dobrou linearitou (korelační koeficienty byly vyšší než 0,9963 pro polynom 2. řádu v koncentračním rozsahu 0,5 - 8,0 mg/l) a výtěžnosti se pohybovaly v rozsahu 57-89 %.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
CB - Analytical chemistry, separation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Journal of Chromatography A
ISSN
0021-9673
e-ISSN
—
Volume of the periodical
1196-1197
Issue of the periodical within the volume
2008-07-04
Country of publishing house
NL - THE KINGDOM OF THE NETHERLANDS
Number of pages
4
Pages from-to
96-99
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—