All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Determination of free medium-chain fatty acids in beer by stir bar sorptive extraction

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F08%3A%230000419" target="_blank" >RIV/60193697:_____/08:#0000419 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Determination of free medium-chain fatty acids in beer by stir bar sorptive extraction

  • Original language description

    Free medium-chain fatty acids in beer originate from raw materials, mainly from the fermentation activity of yeasts, and can influence beer taste, vitality of yeasts and also the foam stability of beer. This study presents the development of the method for the determination of free fatty medium-chain acids including caproic acid, caprylic acid, capric acid and lauric acid in beer or wort using stir bar sorptive extraction (SBSE). The combination of this extraction technique with solvent back extractionof the extracted analytes and subsequent gas chromatographic analysis with flame ionisation detection was used for the determination of these compounds. The influences of different solvent back solutions, sampling time, solvent back extraction times anddifferent contents of ethanol were studied. The method had high repeatability (RSD <6.7%), good linearity (the correlation coefficients were higher than 0.9963 for quadratic curves over the concentration range 0.5 to 8.0 mg/l) and recover

  • Czech name

    Stanovení nižších volných mastných kyselin v pivu sorpční extrakcí na míchací tyčince

  • Czech description

    Volné mastné kyseliny v pivu pocházejí nejen ze surovin, ale hlavně se tvoří během fermentačního procesu. Mohou ovlivnit chuť hotového piva, vytalitu kvasinek a také stabilitu pěny. Tato práce se zabývá vývojem metody pro stanovení nižších volných mastných kyselin (kyselina kapronová, kaprylová, kaprínová a laurová) v pivu nebo mladině pomocí extrakce na míchací tyčince (SBSE). Tyto látky byly vyextrahovány pomocí této techniky, následně reextrahovány z míchací tyčinky do organického rozpouštědla a nakonec stanoveny na plynovém chromatografu s plamenoionizačním detektorem. Byl zkoumán vliv různých rozpouštědel použitých pro zpětnou extrakci, doba extrakce, doba zpětné extrakce a vliv různého obsahu ethanolu. Metoda se vyznačuje vysokou opakovatelností(RSD <6,7 %), dobrou linearitou (korelační koeficienty byly vyšší než 0,9963 pro polynom 2. řádu v koncentračním rozsahu 0,5 - 8,0 mg/l) a výtěžnosti se pohybovaly v rozsahu 57-89 %.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    CB - Analytical chemistry, separation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Journal of Chromatography A

  • ISSN

    0021-9673

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    1196-1197

  • Issue of the periodical within the volume

    2008-07-04

  • Country of publishing house

    NL - THE KINGDOM OF THE NETHERLANDS

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    96-99

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database