All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Brewing and the taxonomy of brewer's yeast

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F07%3A%230000410" target="_blank" >RIV/60193697:_____/07:#0000410 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Brewing and the taxonomy of brewer's yeast

  • Original language description

    The review deals with the history, methods and current state of brewer?s yeast taxonomy. An important factor in ensuring standard quality of finished beer is the use of pure yeast cultures in the production. Yeast used to be classified on the basis of its phenotype by the methods of traditional taxonomy, which are briefly addressed in the text. A short overview is given of the history of brewer?s yeast classification and nomenclature. Particular attention is paid to molecular biological techniques thatenable us to classify yeast on the basis of its phylogenetic relatedness. Basic principles of selected molecular biological methods and their use in brewer?s yeast taxonomy are explained. We recommend restoring the historical name Saccharomyces carlsbergensis for bottom yeast and using Saccharomyces cerevisiae for top brewer?s yeast.

  • Czech name

    Pivovarství a taxonomie pivovarských kvasinek

  • Czech description

    Článek se zabývá historií, metodami a současným stavem taxonomie pivovarských kvasinek. Pro zajištění standardnosti hotového piva je důležité použití čistých kultur kvasinek při jeho výrobě. Dříve byly kvasinky klasifikovány na základě svého fenotypu metodami tzv. tradiční taxonomie, které jsou v článku stručně zmíněny. V krátkém přehledu se uvádí historie klasifikace a nomenklatury pivovarských kvasinek. Pozornost je dále věnována především molekulárně-biologickým technikám, které umožňují klasifikacikvasinek na základě jejich fylogenetické příbuznosti. V článku jsou vysvětleny základní principy vybraných molekulárních metod a jejich vztah k taxonomii pivovarských kvasinek. Autoři doporučují vrátit se k historickému označení Saccharomyces carlsbergensis pro kvasinky spodního kvašení a Saccharomyces cerevisiae pro svrchní pivovarské kvasinky.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    EE - Microbiology, virology

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Kvasný průmysl

  • ISSN

    0023-5830

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    53

  • Issue of the periodical within the volume

    7-8

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    9

  • Pages from-to

    206-214

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database