Optimization of the acidification power test of yeast quality and its use in brewery
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F07%3A%230000412" target="_blank" >RIV/60193697:_____/07:#0000412 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Optimizace testu acidifikační síly pro stanovení kvality kvasnic a jeho použití v pivovarství
Original language description
Práce se zabývala kritickým přezkoumáním faktorů ovlivňujících provedení acidifikačního testu (AP-testu) používaného pro stanovení a předpověd vitality pivovarských kvasinek Acidifikační síla byla měřena u kvasnic skladovaných po dobu 0-28 dní při teplotě 4°C, při různých teplotách před a v průběhu testu (0-55°C), při různých koncentracích buněk a glukózy a za různého poměru buňky-glukóza. Všechny tyto faktory značně ovlivňovaly kinetiku acidifikace a hodnotu AP. Naopak doba mezi sběrem kvasnic a provedením testu (0-6 hodin) neměla velký vliv na hodnotu AP. Nejlepších výsledků bylo dosaženo při saturační koncentraci buněk (> 10 g lisovaných kvasnic nebo cca 14 g kvasničné pasty/100 ml) a glukózy (cca 3%) a při teplotě 25°C. Vzhledem k tomu, že přesné stanovení acidifikačních schopností silně závisí na kinetice procesu, mělo by provádění AP-testu zahrnovat i monitoring průběhu acidifikace.
Czech name
Optimizace testu acidifikační síly pro stanovení kvality kvasnic a jeho použití v pivovarství
Czech description
Práce se zabývala kritickým přezkoumáním faktorů ovlivňujících provedení acidifikačního testu (AP-testu) používaného pro stanovení a předpověd vitality pivovarských kvasinek Acidifikační síla byla měřena u kvasnic skladovaných po dobu 0-28 dní při teplotě 4°C, při různých teplotách před a v průběhu testu (0-55°C), při různých koncentracích buněk a glukózy a za různého poměru buňky-glukóza. Všechny tyto faktory značně ovlivňovaly kinetiku acidifikace a hodnotu AP. Naopak doba mezi sběrem kvasnic a provedením testu (0-6 hodin) neměla velký vliv na hodnotu AP. Nejlepších výsledků bylo dosaženo při saturační koncentraci buněk (> 10 g lisovaných kvasnic nebo cca 14 g kvasničné pasty/100 ml) a glukózy (cca 3%) a při teplotě 25°C. Vzhledem k tomu, že přesné stanovení acidifikačních schopností silně závisí na kinetice procesu, mělo by provádění AP-testu zahrnovat i monitoring průběhu acidifikace.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
EE - Microbiology, virology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník přednášek a posterů, 22. Pivovarsko-sladařské dny, Praha, 1.-2. listopad 2007
ISBN
978-80-86576-29-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
16
Pages from-to
—
Publisher name
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Nov 1, 2007
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—