Beer as a liquid bread and its health effects on population
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F08%3A%230000457" target="_blank" >RIV/60193697:_____/08:#0000457 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Pivo jako tekutý chléb a jeho zdravotní účinky na populaci
Original language description
Pivo i chléb patří k nejstarším známým potravinám lidstva. Z nutričního hlediska se dokonce dá ukázat, že složení piva a chleba se velmi podobá. Pravidelné, ale střídmé pití piva má velmi příznivý vliv na zdraví konzumenta. Alkohol v nízkých koncentracích působí hlavně na snížení výskytu kardiovaskulárních onemocnění. V pivu jsou to všechny důležité B?vitaminy. Pivo obsahuje více než 30 minerálů a stopových prvků. Důležitý je obsah křemíku, který působí proti ateroskleróze a osteoartritidě. Velmi příznivý zdravotně je i poměr draslíku k sodíku a poměr hořčíku k vápníku. Pivo je zdrojem fytoestrogenů. Ty ovlivňují kladně mozek, plíce, kardiovaskulární systém a kosti. Pivo obsahuje polyfenoly a fenolické kyseliny. Ty spolu s hořkými kyselinami vykazují antioxidační a antikarcinogenní vlastnosti. Působí i protizánětlivě a brání vzniku krevních sraženin. Doposud bylo v pivu nalezeno přes 2000 sloučenin. Jejich současné působení v pivu znamená mnohem víc než suma účinků individuálních slouč
Czech name
Pivo jako tekutý chléb a jeho zdravotní účinky na populaci
Czech description
Pivo i chléb patří k nejstarším známým potravinám lidstva. Z nutričního hlediska se dokonce dá ukázat, že složení piva a chleba se velmi podobá. Pravidelné, ale střídmé pití piva má velmi příznivý vliv na zdraví konzumenta. Alkohol v nízkých koncentracích působí hlavně na snížení výskytu kardiovaskulárních onemocnění. V pivu jsou to všechny důležité B?vitaminy. Pivo obsahuje více než 30 minerálů a stopových prvků. Důležitý je obsah křemíku, který působí proti ateroskleróze a osteoartritidě. Velmi příznivý zdravotně je i poměr draslíku k sodíku a poměr hořčíku k vápníku. Pivo je zdrojem fytoestrogenů. Ty ovlivňují kladně mozek, plíce, kardiovaskulární systém a kosti. Pivo obsahuje polyfenoly a fenolické kyseliny. Ty spolu s hořkými kyselinami vykazují antioxidační a antikarcinogenní vlastnosti. Působí i protizánětlivě a brání vzniku krevních sraženin. Doposud bylo v pivu nalezeno přes 2000 sloučenin. Jejich současné působení v pivu znamená mnohem víc než suma účinků individuálních slouč
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník přednášek a posterů 22. Pivovarsko-sladařské dny, Praha, 1.-2. listopad 2007
ISBN
978-80-86576-29-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
10
Pages from-to
—
Publisher name
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s.
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Nov 1, 2007
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—