Protected Geographical Indication "České pivo"
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F08%3A%230000483" target="_blank" >RIV/60193697:_____/08:#0000483 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Protected Geographical Indication "České pivo"
Original language description
Conferment of Protected Geographical Indication ?České pivo? by European Union manifested exceptionality of this product. Discriminability of Czech beer from beers produced outside of Czech Republic area on differences of series of analytical and sensorial beer quality parameters between Czech and foreign beers is documented. Exceptionality of sensorial features is given partly by specific quality of Czech malt and Czech hops used for its production, partly by specific technology of Czech malt and beerproduction. The evidence brought long-term research carried out by The Research Institute of Brewing and malting. Required quality of brewing raw materials (recommended barley and hop varieties, qualitative parameters of malt, hops and water) is specified and obligatory process of Czech beer production. Analytical and sensorial characteristics of Czech beer are described. The way of analytical checking in the course of Czech beer production, method of authentication and its verification
Czech name
Chráněné zeměpisné označení "České pivo"
Czech description
Udělení Chráněného zeměpisného označení ?České pivo? Evropskou Unií prokázalo výjimečnost tohoto výrobku. Rozlišitelnost Českého piva od piv vyráběných mimo území ČR je dokumentována na rozdílech hodnot řady analytických a senzorických parametrů kvalitypiva mezi českými a zahraničními pivy. Výjimečnost senzorických vlastností je dána jednak specifickými vlastnostmi českého sladu a českého chmele použitého pro jeho výrobu, jednak specifickou technologií výroby českého sladu a piva. Důkazy přinesl dlouholetý výzkum provedený Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským. Je spefikována požadovaná kvalita pivovarských surovin (doporučené odrůdy ječmene a chmele, kvalitativní parametry sladu, chmele a vody) a popsán závazný způsob výroby Českého piva. Je popsána analytická a senzorická charakteristika Českého piva. Je popsán způsob analytické kontroly v průběhu výroby Českého piva, způsob průkazu původu a jeho kontroly.
Classification
Type
Z<sub>tech</sub> - Verified technology
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
České pivo
Numerical identification
—
Technical parameters
Popis surovin, technologie výroby, analytických a senzorických vlastností výrobku a průkazu autenticity CHZO "České pivo" v Úředním věstníku Evropské unie, C016, 23/01/2008, s. 0014 ? 0022)
Economical parameters
Ochrana označení "České pivo" nabyla platnost 17.10.2008 (nařízení Komise (ES) č.1014/2008). Zvýšení exportu i tuzemské spotřeby piv vyrobených dle CHZO bude možno specifikovat až koncem roku 2009.
Application category by cost
—
Owner IČO
60193697
Owner name
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)
Licence fee requirement
—
Web page
—