All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Net effect of wort osmotic pressure on fermentation course, yeast vitality, beer flavor, and haze

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F09%3A%230000466" target="_blank" >RIV/60193697:_____/09:#0000466 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/61388971:_____/09:00327361

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Net effect of wort osmotic pressure on fermentation course, yeast vitality, beer flavor, and haze

  • Original language description

    The net effect of increased wort osmolarity on fermentation time, yeast vitality and sedimentation, beer flavor, and haze was determined in fermentations with 12 degrees Plato all-malt wort supplemented with sorbitol to reach osmolarity equal to 16 and 20. Fermentations in 16 and 20 worts decreased yeast vitality measured as acidification power (AP) by a maximum of 10 percent, lowered yeast proliferation, and increased fermentation time. Repitching aggravated these effects. The 3rd back to normal pitching into 12 wort restored the yeast AP and reproductive abilities while the extended fermentation time remained. Yeast sedimentation in 16 and 20 worts was delayed but increased about two times at fermentation end relative to that in 12 wort. Beer brewedat increased osmolarity was characterized by increased levels of diacetyl and pentanedione and lower levels of dimethylsulfide and acetaldehyde. Esters and higher alcohols displayed small variations irrespective of wort osmolarity or repi

  • Czech name

    Čistý vliv osmotického tlaku mladiny na průběh kvašení, vitalitu kvasnic, chuť piva a zákal

  • Czech description

    Stanovení čistého vlivu zvýšené osmolarity mladiny na průběh kvašení, vitalitu kvasnic a sedimentaci, chuť a zákal piva bylo provedeno metodou kvasných testů ve 12-tistupňové mladině, jejíž osmolarita byla zvýšena přídavkem sorbitolu na stupňovitost 16 a20. Kvašení v mladině se stupňovitostí 16 a 20 způsobilo snížení vitality kvasnic o max. 10% (měřeno pomocí AP-testu), zpomalení buněčného dělení a prodloužení fermentace. Opakovaným nasazením kvasnic došlo k prohloubení těchto účinků. Zakvašení kvasniczpět do 12-tistupňové mladiny vedlo ke zlepšení jejich vitality a reprodukční schopnosti, doba kvašení se nezkrátila. Při vyšší osmolaritě mladiny bylo pozorována zpožděná sedimentace kvasnic. Pivo z mladiny se zvýšenou osmolaritou vykazovalo vyšší hladiny diacetylu a pentandionu a nižší hladiny DMS a acetaldehydu. Odchylky v množství esterů a vyšších alkoholů nesouvisely s osmolaritou mladiny či počtem nasazení kvasnic.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    EE - Microbiology, virology

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2009

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Applied Microbiology and Biotechnology

  • ISSN

    0175-7598

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    82

  • Issue of the periodical within the volume

    6

  • Country of publishing house

    DE - GERMANY

  • Number of pages

    9

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

    000265382200004

  • EID of the result in the Scopus database