Net effect of wort osmotic pressure on fermentation course, yeast vitality, beer flavor, and haze
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F09%3A%230000466" target="_blank" >RIV/60193697:_____/09:#0000466 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/61388971:_____/09:00327361
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Net effect of wort osmotic pressure on fermentation course, yeast vitality, beer flavor, and haze
Original language description
The net effect of increased wort osmolarity on fermentation time, yeast vitality and sedimentation, beer flavor, and haze was determined in fermentations with 12 degrees Plato all-malt wort supplemented with sorbitol to reach osmolarity equal to 16 and 20. Fermentations in 16 and 20 worts decreased yeast vitality measured as acidification power (AP) by a maximum of 10 percent, lowered yeast proliferation, and increased fermentation time. Repitching aggravated these effects. The 3rd back to normal pitching into 12 wort restored the yeast AP and reproductive abilities while the extended fermentation time remained. Yeast sedimentation in 16 and 20 worts was delayed but increased about two times at fermentation end relative to that in 12 wort. Beer brewedat increased osmolarity was characterized by increased levels of diacetyl and pentanedione and lower levels of dimethylsulfide and acetaldehyde. Esters and higher alcohols displayed small variations irrespective of wort osmolarity or repi
Czech name
Čistý vliv osmotického tlaku mladiny na průběh kvašení, vitalitu kvasnic, chuť piva a zákal
Czech description
Stanovení čistého vlivu zvýšené osmolarity mladiny na průběh kvašení, vitalitu kvasnic a sedimentaci, chuť a zákal piva bylo provedeno metodou kvasných testů ve 12-tistupňové mladině, jejíž osmolarita byla zvýšena přídavkem sorbitolu na stupňovitost 16 a20. Kvašení v mladině se stupňovitostí 16 a 20 způsobilo snížení vitality kvasnic o max. 10% (měřeno pomocí AP-testu), zpomalení buněčného dělení a prodloužení fermentace. Opakovaným nasazením kvasnic došlo k prohloubení těchto účinků. Zakvašení kvasniczpět do 12-tistupňové mladiny vedlo ke zlepšení jejich vitality a reprodukční schopnosti, doba kvašení se nezkrátila. Při vyšší osmolaritě mladiny bylo pozorována zpožděná sedimentace kvasnic. Pivo z mladiny se zvýšenou osmolaritou vykazovalo vyšší hladiny diacetylu a pentandionu a nižší hladiny DMS a acetaldehydu. Odchylky v množství esterů a vyšších alkoholů nesouvisely s osmolaritou mladiny či počtem nasazení kvasnic.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
EE - Microbiology, virology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Applied Microbiology and Biotechnology
ISSN
0175-7598
e-ISSN
—
Volume of the periodical
82
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
DE - GERMANY
Number of pages
9
Pages from-to
—
UT code for WoS article
000265382200004
EID of the result in the Scopus database
—