Using nanotechnologies in sensor system for diacetyl detection
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F14%3A%230001016" target="_blank" >RIV/60193697:_____/14:#0001016 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití nanotechnologií v senzorovém systému pro detekci diacetylu
Original language description
Článek objasňuje ve stručnosti základy, ze kterých vycházel projekt, ve kterém bylo využito nových optických vlastností nanomateriálu na bázi křemíku při vývoji senzorového systému pro detekci diacetylu, který může nalézt uplatnění v pivovarských provozech. Jsou zde vysvětleny základní principy chemických senzorů založených na fotoluminiscenci nanokrystalického křemíku a nastíněny možnosti, jak senzorové pole z prvků takovýchto senzorů lze využít pro detekci diacetylu v pivu. Měření probíhá v plynné fázi, která je v rovnováze s kapalinou. Plynná směs neprochází procesem separace, ale interaguje s prvky senzorového pole. Prvky pole mají zavedené chemické rozpoznávací členy, díky nimž mají odlišnou odezvu na jednotlivé složky směsi. Toho se dosahuje funkcionalizací povrchu nanokrystalického křemíku vhodnými chemickými látkami. Kvasný Průmysl 60(11-12): 315-316, 2014.
Czech name
Využití nanotechnologií v senzorovém systému pro detekci diacetylu
Czech description
Článek objasňuje ve stručnosti základy, ze kterých vycházel projekt, ve kterém bylo využito nových optických vlastností nanomateriálu na bázi křemíku při vývoji senzorového systému pro detekci diacetylu, který může nalézt uplatnění v pivovarských provozech. Jsou zde vysvětleny základní principy chemických senzorů založených na fotoluminiscenci nanokrystalického křemíku a nastíněny možnosti, jak senzorové pole z prvků takovýchto senzorů lze využít pro detekci diacetylu v pivu. Měření probíhá v plynné fázi, která je v rovnováze s kapalinou. Plynná směs neprochází procesem separace, ale interaguje s prvky senzorového pole. Prvky pole mají zavedené chemické rozpoznávací členy, díky nimž mají odlišnou odezvu na jednotlivé složky směsi. Toho se dosahuje funkcionalizací povrchu nanokrystalického křemíku vhodnými chemickými látkami. Kvasný Průmysl 60(11-12): 315-316, 2014.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
JB - Sensors, detecting elements, measurement and regulation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TA01011363" target="_blank" >TA01011363: Research and development of sensor system for determination of diacetyl in beer.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů