Sensory Analysis of Beer
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F17%3AN0000016" target="_blank" >RIV/60193697:_____/17:N0000016 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Senzorická analýza piva
Original language description
Senzorická analýza je v současné době při posuzování kvality potravin stejně významným nástrojem jako exaktní analytické metody využívající přístrojovou techniku. Protože však svou podstatou jde o produkt subjektivního pohledu, je třeba zvláště pečlivě ošetřit všechny okolnosti, za kterých je senzorická analýza prováděna, od znalosti problematiky (počínaje zájmem u laiků, až po důkladnou znalost hodnoceného výrobku a jeho senzorického profilu u profesionálů), přes technické náležitosti až po vlastní průběh posuzování. Kniha přináší komplexní pohled na problematiku senzorické analýzy piva u nás a důraz je přirozeně kladen na pivo naší provenience. Je určena odborníkům v oboru, ale i zájemcům o pivo, kteří se chtějí naučit posuzovat předmět svého zájmu co možná nejobjektivněji. Je rozdělena do devíti kapitol, reflektujících současný stav poznání v teoretické i praktické rovině. V knize jsou definovány základní pojmy senzorické analýzy a jsou zde shrnuty způsoby, jakým lidský organismus vnímá pivo prostřednictvím čichu a chutě, a představuje pět základních chutí. Další oddíly jsou věnovány technologickým aspektům výroby piva od surovin až po samotný výrobní proces, s důrazem na to, jak technologie ovlivňuje senzorické vlastnosti finálního výrobku. Čtenář je podrobně seznámen s původem a charakteristikou chutí a vůní, které se na senzorickém profilu piva podílí. K tomuto popisu je použito tzv. kruhové schéma EBC, které je v současné době základním nástrojem používaným při hodnocení piva. Další části knihy jsou věnovány technickým požadavkům na uspořádání na senzorické laboratoře, organizaci degustací a jejího zázemí, a způsobu statistického vyhodnocení výsledků senzorické analýzy, který je klíčový při objektivizaci výsledků. Tato část je doplněna o požadavky na způsobilost degustátorů pro práci v hodnotitelských panelech a nechybí ani informace o trénincích, jejichž absolvování připravuje účastníky na úspěšné složení senzorické zkoušky. Závěr knihy je zaměřen na praktické využití senzorické analýzy piva při soutěžích piv. Jsou zde popsány techniky, jakými je pivo posuzováno, metody vyhodnocení a nechybí ani informace o významných soutěžích piv pořádaných v České republice. Proto je kniha doplněna o stručný přehled pivních typů, v kterém autoři navrhli taxonomii piv s konkrétními termíny pro jednotlivé části hierarchie a uvedli základní popis významných zástupců uvedených pivních typů s důrazem na jejich senzorický charakter.
Czech name
Senzorická analýza piva
Czech description
Senzorická analýza je v současné době při posuzování kvality potravin stejně významným nástrojem jako exaktní analytické metody využívající přístrojovou techniku. Protože však svou podstatou jde o produkt subjektivního pohledu, je třeba zvláště pečlivě ošetřit všechny okolnosti, za kterých je senzorická analýza prováděna, od znalosti problematiky (počínaje zájmem u laiků, až po důkladnou znalost hodnoceného výrobku a jeho senzorického profilu u profesionálů), přes technické náležitosti až po vlastní průběh posuzování. Kniha přináší komplexní pohled na problematiku senzorické analýzy piva u nás a důraz je přirozeně kladen na pivo naší provenience. Je určena odborníkům v oboru, ale i zájemcům o pivo, kteří se chtějí naučit posuzovat předmět svého zájmu co možná nejobjektivněji. Je rozdělena do devíti kapitol, reflektujících současný stav poznání v teoretické i praktické rovině. V knize jsou definovány základní pojmy senzorické analýzy a jsou zde shrnuty způsoby, jakým lidský organismus vnímá pivo prostřednictvím čichu a chutě, a představuje pět základních chutí. Další oddíly jsou věnovány technologickým aspektům výroby piva od surovin až po samotný výrobní proces, s důrazem na to, jak technologie ovlivňuje senzorické vlastnosti finálního výrobku. Čtenář je podrobně seznámen s původem a charakteristikou chutí a vůní, které se na senzorickém profilu piva podílí. K tomuto popisu je použito tzv. kruhové schéma EBC, které je v současné době základním nástrojem používaným při hodnocení piva. Další části knihy jsou věnovány technickým požadavkům na uspořádání na senzorické laboratoře, organizaci degustací a jejího zázemí, a způsobu statistického vyhodnocení výsledků senzorické analýzy, který je klíčový při objektivizaci výsledků. Tato část je doplněna o požadavky na způsobilost degustátorů pro práci v hodnotitelských panelech a nechybí ani informace o trénincích, jejichž absolvování připravuje účastníky na úspěšné složení senzorické zkoušky. Závěr knihy je zaměřen na praktické využití senzorické analýzy piva při soutěžích piv. Jsou zde popsány techniky, jakými je pivo posuzováno, metody vyhodnocení a nechybí ani informace o významných soutěžích piv pořádaných v České republice. Proto je kniha doplněna o stručný přehled pivních typů, v kterém autoři navrhli taxonomii piv s konkrétními termíny pro jednotlivé části hierarchie a uvedli základní popis významných zástupců uvedených pivních typů s důrazem na jejich senzorický charakter.
Classification
Type
B - Specialist book
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/LO1312" target="_blank" >LO1312: Sensory Research Centre in Prague and Brewhouse for research and development - sustainability and development</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
ISBN
978-80-86576-74-9
Number of pages
146
Publisher name
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.
Place of publication
Praha
UT code for WoS book
—