The impact of heterocyclic compounds in brewing technology
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F17%3AN0000099" target="_blank" >RIV/60193697:_____/17:N0000099 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Význam heterocyklických sloučenin v pivovarství
Original language description
Přednáška pro pivovarské odborníky na Legislativním semináři VÚPS v Želivi 31.5.2017. Heterocyklické sloučeniny významně ovlivňují senzorický profil piva. Vznikají převážně jako produkty Maillardových reakcí při výrobě sladu a v procesu výroby piva. Dostupné informace o distribuci heterocyklů během sladovnického a pivovarského procesu jsou dosud neúplné a nekonzistentní. V naší studii bylo zjištěno, že některé heterocykly jsou charakteristické pro daný druh piva (např. pro světlé pivo ležáckého typu jsou to homofuraneol, 2-acetylpyridin, 3-acetylpyridin, pro piva tmavá a nealko piva jsou to zejména maltol, abhexon, 2,3,5-trimethylpyrazin, 2-acetylthiazo)l. Řada těchto látek se vyskytuje v pivu v koncentracích přesahujících senzorický práh vnímání.
Czech name
Význam heterocyklických sloučenin v pivovarství
Czech description
Přednáška pro pivovarské odborníky na Legislativním semináři VÚPS v Želivi 31.5.2017. Heterocyklické sloučeniny významně ovlivňují senzorický profil piva. Vznikají převážně jako produkty Maillardových reakcí při výrobě sladu a v procesu výroby piva. Dostupné informace o distribuci heterocyklů během sladovnického a pivovarského procesu jsou dosud neúplné a nekonzistentní. V naší studii bylo zjištěno, že některé heterocykly jsou charakteristické pro daný druh piva (např. pro světlé pivo ležáckého typu jsou to homofuraneol, 2-acetylpyridin, 3-acetylpyridin, pro piva tmavá a nealko piva jsou to zejména maltol, abhexon, 2,3,5-trimethylpyrazin, 2-acetylthiazo)l. Řada těchto látek se vyskytuje v pivu v koncentracích přesahujících senzorický práh vnímání.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
10406 - Analytical chemistry
Result continuities
Project
<a href="/en/project/LO1312" target="_blank" >LO1312: Sensory Research Centre in Prague and Brewhouse for research and development - sustainability and development</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů