All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The influence of genetics on sensory perception

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F18%3AN0000040" target="_blank" >RIV/60193697:_____/18:N0000040 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv genetiky na senzorické vnímání

  • Original language description

    Legislativní seminář v Želivi, 16.-.17.5. 2018 pro průmyslové partnery. Přednáška je věnována problematice genetické rozmanitosti a jejímu vlivu na vnímání různých chutí a vůní. V poslední době vychází najevo, že genetika ovlivňuje senzorické vnímání v mnohem větší míře, než se dosud předpokládalo. Existuje představa, že lidé vnímají různé vůně převážně stejně, ale ve skutečnosti existují mezi lidmi velké rozdíly. Někteří lidé jsou anosmičtí (nevnímají některé vůně vůbec), nebo trpí různými poruchami jejich částečné ztráty. Pokud jde o vnímání chutí, sladkou, kyselou a slanou chuť vnímají lidé víceméně podobně, největší rozdíly byly zaznamenány v percepci hořké chuti. Zde se jedná se o široké spektrum látek, rozmanitých jak po chemické, tak po taxonomické stránce. I tady byly nalezeny značné rozdíly v tom, jak je hořkost vnímána jednotlivci, a tyto variace jsou převážně genetické původu (byly dokonce nalezeny látky, které někteří lidé vnímají jako hořké, jiní jako neutrální).

  • Czech name

    Vliv genetiky na senzorické vnímání

  • Czech description

    Legislativní seminář v Želivi, 16.-.17.5. 2018 pro průmyslové partnery. Přednáška je věnována problematice genetické rozmanitosti a jejímu vlivu na vnímání různých chutí a vůní. V poslední době vychází najevo, že genetika ovlivňuje senzorické vnímání v mnohem větší míře, než se dosud předpokládalo. Existuje představa, že lidé vnímají různé vůně převážně stejně, ale ve skutečnosti existují mezi lidmi velké rozdíly. Někteří lidé jsou anosmičtí (nevnímají některé vůně vůbec), nebo trpí různými poruchami jejich částečné ztráty. Pokud jde o vnímání chutí, sladkou, kyselou a slanou chuť vnímají lidé víceméně podobně, největší rozdíly byly zaznamenány v percepci hořké chuti. Zde se jedná se o široké spektrum látek, rozmanitých jak po chemické, tak po taxonomické stránce. I tady byly nalezeny značné rozdíly v tom, jak je hořkost vnímána jednotlivci, a tyto variace jsou převážně genetické původu (byly dokonce nalezeny látky, které někteří lidé vnímají jako hořké, jiní jako neutrální).

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů