Bitter taste perception in the population
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43928207" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43928207 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-3-2023/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-3-2023/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vnímání hořké chuti u populace
Original language description
Hořká chuť patří mezi základní chutě. V posledních letech se vědci v souvislosti s hořkou chutí nejvíce zajímají o receptory hořké chuti, kterých již bylo objeveno a popsáno 25. Studovány jsou také tzv. blokátory hořké chuti, látky na bázi nukleotidů, které snižují vnímání této chuti. Badatelé se rovněž zabývají testováním citlivosti populace k hořkým látkám, jakými jsou 6-n-propylthiouracil (PROP) nebo fenylthiomočovina (fenylthiokarbamid, PTC); právě na těchto sloučeninách se ukazuje, že máme gen, který ovlivňuje naší citlivost k vnímání hořké chuti. V článku jsou uvedeny výsledky testování hodnotitelů na citlivost vůči PROP provedené senzorickou laboratoří na VŠCHT Praha.
Czech name
Vnímání hořké chuti u populace
Czech description
Hořká chuť patří mezi základní chutě. V posledních letech se vědci v souvislosti s hořkou chutí nejvíce zajímají o receptory hořké chuti, kterých již bylo objeveno a popsáno 25. Studovány jsou také tzv. blokátory hořké chuti, látky na bázi nukleotidů, které snižují vnímání této chuti. Badatelé se rovněž zabývají testováním citlivosti populace k hořkým látkám, jakými jsou 6-n-propylthiouracil (PROP) nebo fenylthiomočovina (fenylthiokarbamid, PTC); právě na těchto sloučeninách se ukazuje, že máme gen, který ovlivňuje naší citlivost k vnímání hořké chuti. V článku jsou uvedeny výsledky testování hodnotitelů na citlivost vůči PROP provedené senzorickou laboratoří na VŠCHT Praha.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
30308 - Nutrition, Dietetics
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
3/2023
Issue of the periodical within the volume
neuveden
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
2-5
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—