Malt and malting, production technology, importance in human nutrition and food industry, legislation
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F18%3AN0000076" target="_blank" >RIV/60193697:_____/18:N0000076 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60193697:_____/17:N0000107
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Slad a sladovnictví, technologie výroby, význam ve výživě člověka a potravinářském průmyslu, legislativa.
Original language description
Slad a sladovnictví, technologie výroby, význam ve výživě člověka a potravinářském průmyslu, legislativa. Sladování je komerční využití fyziologického procesu klíčení. Cílem sladování je regulace růstu embrya a tím omezení ztrát zkvasitelných cukrů za současné podpory tvorby především hydrolytických enzymů. Paradox mezi maximalizací rozluštění (modifikací) endospermu a omezení ztrát je technologickým problémem. V průběhu sladování dochází ke zkypření tvrdého endospermu obilky pomocí hydrolytických enzymů, což usnadní štěpení rezervních látek v průběhu rmutování. Výroba sladu – máčení – klíčení – hvozdění – odkličování. Klíčidla – humna, posuvné hromady, Saladinovy skříně, systém Laussmann a věžové sladovny. Znaky kvality popisují cytolytické, proteolytické a amylolytické rozluštění. Další znaky popisují senzorické vlastnosti sladiny (např. zákal sladiny, barvu sladiny). Chráněné zeměpisné označení „České pivo“. Přednáška v rámci předmětu: Hygiena a technologie nápojů, ovoce, zeleniny, suchých plodů, hub a výrobků z nich, studijní obor Bezpečnost a kvalita potravin, 1. ročník navazujícího magisterského programu, VFU Brno, 16. 10. 2018
Czech name
Slad a sladovnictví, technologie výroby, význam ve výživě člověka a potravinářském průmyslu, legislativa.
Czech description
Slad a sladovnictví, technologie výroby, význam ve výživě člověka a potravinářském průmyslu, legislativa. Sladování je komerční využití fyziologického procesu klíčení. Cílem sladování je regulace růstu embrya a tím omezení ztrát zkvasitelných cukrů za současné podpory tvorby především hydrolytických enzymů. Paradox mezi maximalizací rozluštění (modifikací) endospermu a omezení ztrát je technologickým problémem. V průběhu sladování dochází ke zkypření tvrdého endospermu obilky pomocí hydrolytických enzymů, což usnadní štěpení rezervních látek v průběhu rmutování. Výroba sladu – máčení – klíčení – hvozdění – odkličování. Klíčidla – humna, posuvné hromady, Saladinovy skříně, systém Laussmann a věžové sladovny. Znaky kvality popisují cytolytické, proteolytické a amylolytické rozluštění. Další znaky popisují senzorické vlastnosti sladiny (např. zákal sladiny, barvu sladiny). Chráněné zeměpisné označení „České pivo“. Přednáška v rámci předmětu: Hygiena a technologie nápojů, ovoce, zeleniny, suchých plodů, hub a výrobků z nich, studijní obor Bezpečnost a kvalita potravin, 1. ročník navazujícího magisterského programu, VFU Brno, 16. 10. 2018
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů