Filterability of Czech beer PGI at membrane filters
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000014" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000014 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Filtrovatelnost Českého piva CHZO na membránových filtrech
Original language description
Hlavním cílem studie bylo porovnat filtrovatelnost piv vyrobených v poloprovozním měřítku v souladu s požadavky CHZO České pivo a piv vyrobených intenzifikovaným infuzním postupem používaným zahraničními pivovary (s výraznou surogací) na membránovém filtru. Protože by při filtraci přes membránu došlo k jejímu rychlému zanesení, byla membránové filtraci předřazena filtrace desková. Desková, tak membránová filtrace piva ležáku českého typu ve srovnání s typem zahraničním mnohem pomaleji při velkém tlakovém nárůstu. Kromě těchto zjištěných fyzikálních parametrů byly provedeny chemické rozbory obou typů piv před filtrací a po filtraci na deskovém a membránovém filtru a konečně byly chemicky analyzovány látky zachycené na povrchu použitých membrán. Bylo zjištěno, že významný negativní vliv na filtraci mají zejména vysokomolekulární bílkoviny s molekulovou hmotností vyšší jak 5 000 MH a částečně i polyfenolové látky, se kterými tvoří zákalotvorné komplexy. Nelze podcenit ani vliv vyšších a zejména nižších mastných kyselin, které se pravděpodobně sorbují na povrch membrány nebo některé z látek zachycených na membráně a interagují pak s dalšími látkami, což v důsledku zhoršuje průchodnost membrány.
Czech name
Filtrovatelnost Českého piva CHZO na membránových filtrech
Czech description
Hlavním cílem studie bylo porovnat filtrovatelnost piv vyrobených v poloprovozním měřítku v souladu s požadavky CHZO České pivo a piv vyrobených intenzifikovaným infuzním postupem používaným zahraničními pivovary (s výraznou surogací) na membránovém filtru. Protože by při filtraci přes membránu došlo k jejímu rychlému zanesení, byla membránové filtraci předřazena filtrace desková. Desková, tak membránová filtrace piva ležáku českého typu ve srovnání s typem zahraničním mnohem pomaleji při velkém tlakovém nárůstu. Kromě těchto zjištěných fyzikálních parametrů byly provedeny chemické rozbory obou typů piv před filtrací a po filtraci na deskovém a membránovém filtru a konečně byly chemicky analyzovány látky zachycené na povrchu použitých membrán. Bylo zjištěno, že významný negativní vliv na filtraci mají zejména vysokomolekulární bílkoviny s molekulovou hmotností vyšší jak 5 000 MH a částečně i polyfenolové látky, se kterými tvoří zákalotvorné komplexy. Nelze podcenit ani vliv vyšších a zejména nižších mastných kyselin, které se pravděpodobně sorbují na povrch membrány nebo některé z látek zachycených na membráně a interagují pak s dalšími látkami, což v důsledku zhoršuje průchodnost membrány.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
KVASNÝ
ISSN
2571-3868
e-ISSN
—
Volume of the periodical
1
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
22-28
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—