All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Kazbek variety - the first Czech "flavor hops".

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000024" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000024 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Odrůda Kazbek - první český chmel typu „flavor hops“

  • Original language description

    Kazbek je první odrůdou typu „flavour hops“ vyšlechtěnou v České republice. Článek se zabývá její genetickou, agronomickou i chemotaxonomickou charakteristikou. Dále prezentuje výsledky testů stárnutí a pilotních pivovarských testů s aplikací pelet Kazbek v teplém i studeném chmelení. Kazbek náleží geneticky do skupiny amerických obsažných chmelů, vzniklých šlechtěním z odrůdy Brewers Gold. Jedná se o pozdní odrůdu s vegetační dobou 134–141 dní. Kazbek je tolerantní k infekci peronospory chmelové (Pseudoperonospora humuli) i padlí chmelovému (Sphaerotheca humuli). Výnos je 2,1 až 3,0 tuny suchého chmele/ha a obsah alfa kyselin se pohybuje v rozmezí 5,0-8,0 % hm., obsah beta kyselin 4,0 – 6,0 % hm. Množství silic je obvykle v intervalu 1,0-1,5 g/100 g, přičemž za původce originálního aroma jsou považovány estery geraniolu, geranylacetát, geranylpropionát a geranylisobutyrát. Frakce majoritních sirných látek chmelových silic obsahuje přibližně 25 sloučenin, zejména ze skupiny thioesterů. Při aplikaci této odrůdy během studeného chmelení preferoval senzorický panel pivo s dávkou 2,5 g/l a dobou kontaktu 3 dny. Celkový senzorický dojem ležáckých piv chmelených Kazbekem byl srovnatelný s ŽPČ, rozdíly byly převážně v aroma a charakteru hořkosti.

  • Czech name

    Odrůda Kazbek - první český chmel typu „flavor hops“

  • Czech description

    Kazbek je první odrůdou typu „flavour hops“ vyšlechtěnou v České republice. Článek se zabývá její genetickou, agronomickou i chemotaxonomickou charakteristikou. Dále prezentuje výsledky testů stárnutí a pilotních pivovarských testů s aplikací pelet Kazbek v teplém i studeném chmelení. Kazbek náleží geneticky do skupiny amerických obsažných chmelů, vzniklých šlechtěním z odrůdy Brewers Gold. Jedná se o pozdní odrůdu s vegetační dobou 134–141 dní. Kazbek je tolerantní k infekci peronospory chmelové (Pseudoperonospora humuli) i padlí chmelovému (Sphaerotheca humuli). Výnos je 2,1 až 3,0 tuny suchého chmele/ha a obsah alfa kyselin se pohybuje v rozmezí 5,0-8,0 % hm., obsah beta kyselin 4,0 – 6,0 % hm. Množství silic je obvykle v intervalu 1,0-1,5 g/100 g, přičemž za původce originálního aroma jsou považovány estery geraniolu, geranylacetát, geranylpropionát a geranylisobutyrát. Frakce majoritních sirných látek chmelových silic obsahuje přibližně 25 sloučenin, zejména ze skupiny thioesterů. Při aplikaci této odrůdy během studeného chmelení preferoval senzorický panel pivo s dávkou 2,5 g/l a dobou kontaktu 3 dny. Celkový senzorický dojem ležáckých piv chmelených Kazbekem byl srovnatelný s ŽPČ, rozdíly byly převážně v aroma a charakteru hořkosti.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/LO1312" target="_blank" >LO1312: Sensory Research Centre in Prague and Brewhouse for research and development - sustainability and development</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    KVASNÝ

  • ISSN

    2571-3868

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    1

  • Issue of the periodical within the volume

    2

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    9

  • Pages from-to

    18-26

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database