Kazbek variety - the first Czech "flavor hops".
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000024" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000024 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Odrůda Kazbek - první český chmel typu „flavor hops“
Original language description
Kazbek je první odrůdou typu „flavour hops“ vyšlechtěnou v České republice. Článek se zabývá její genetickou, agronomickou i chemotaxonomickou charakteristikou. Dále prezentuje výsledky testů stárnutí a pilotních pivovarských testů s aplikací pelet Kazbek v teplém i studeném chmelení. Kazbek náleží geneticky do skupiny amerických obsažných chmelů, vzniklých šlechtěním z odrůdy Brewers Gold. Jedná se o pozdní odrůdu s vegetační dobou 134–141 dní. Kazbek je tolerantní k infekci peronospory chmelové (Pseudoperonospora humuli) i padlí chmelovému (Sphaerotheca humuli). Výnos je 2,1 až 3,0 tuny suchého chmele/ha a obsah alfa kyselin se pohybuje v rozmezí 5,0-8,0 % hm., obsah beta kyselin 4,0 – 6,0 % hm. Množství silic je obvykle v intervalu 1,0-1,5 g/100 g, přičemž za původce originálního aroma jsou považovány estery geraniolu, geranylacetát, geranylpropionát a geranylisobutyrát. Frakce majoritních sirných látek chmelových silic obsahuje přibližně 25 sloučenin, zejména ze skupiny thioesterů. Při aplikaci této odrůdy během studeného chmelení preferoval senzorický panel pivo s dávkou 2,5 g/l a dobou kontaktu 3 dny. Celkový senzorický dojem ležáckých piv chmelených Kazbekem byl srovnatelný s ŽPČ, rozdíly byly převážně v aroma a charakteru hořkosti.
Czech name
Odrůda Kazbek - první český chmel typu „flavor hops“
Czech description
Kazbek je první odrůdou typu „flavour hops“ vyšlechtěnou v České republice. Článek se zabývá její genetickou, agronomickou i chemotaxonomickou charakteristikou. Dále prezentuje výsledky testů stárnutí a pilotních pivovarských testů s aplikací pelet Kazbek v teplém i studeném chmelení. Kazbek náleží geneticky do skupiny amerických obsažných chmelů, vzniklých šlechtěním z odrůdy Brewers Gold. Jedná se o pozdní odrůdu s vegetační dobou 134–141 dní. Kazbek je tolerantní k infekci peronospory chmelové (Pseudoperonospora humuli) i padlí chmelovému (Sphaerotheca humuli). Výnos je 2,1 až 3,0 tuny suchého chmele/ha a obsah alfa kyselin se pohybuje v rozmezí 5,0-8,0 % hm., obsah beta kyselin 4,0 – 6,0 % hm. Množství silic je obvykle v intervalu 1,0-1,5 g/100 g, přičemž za původce originálního aroma jsou považovány estery geraniolu, geranylacetát, geranylpropionát a geranylisobutyrát. Frakce majoritních sirných látek chmelových silic obsahuje přibližně 25 sloučenin, zejména ze skupiny thioesterů. Při aplikaci této odrůdy během studeného chmelení preferoval senzorický panel pivo s dávkou 2,5 g/l a dobou kontaktu 3 dny. Celkový senzorický dojem ležáckých piv chmelených Kazbekem byl srovnatelný s ŽPČ, rozdíly byly převážně v aroma a charakteru hořkosti.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/LO1312" target="_blank" >LO1312: Sensory Research Centre in Prague and Brewhouse for research and development - sustainability and development</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
KVASNÝ
ISSN
2571-3868
e-ISSN
—
Volume of the periodical
1
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
9
Pages from-to
18-26
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—