All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Can the mashing process affect the anthocyanidins and prenylflavonoids in beer?

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000028" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000028 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Může proces rmutování ovlivnit antkokyanidiny a prenylflavonoidy v pivu?

  • Original language description

    V pilotních varních pokusech (200 l) světlého Českého ležáku byl na 4 variantách rmutování od infuzního po třírmutový dekokční postup zkoumán vliv intenzity postupu na obsah vybraných polyfenolových látek se zdravotním benefitem, katechinů, proanthokyanidinů (PAC), rutinu a prenylflavonoidů. Intenzita rmutování významně ovlivnila koncentraci katechinů, PAC a prenylflavonoidů v pivu. Katechiny a PAC v mladině se zvyšovaly od infuzního po třírmutový dekokční postup. Rozdíly se zachovaly i v pivu, kde s intenzitou rmutování narůstá obsah katechinu, epikatechinu, dimerů a trimerů těchto jednotek. Rovněž obsah prenylflavonoidů (iso-xanthohumol, xanthohumol, 6 a 8 prenylnaringenin) v pivu stoupal od infuzního po třírmutový postup (od 630 do 1130 ug/l). Byl zaznamenán vliv rmutování na obsah rutinu v mladině, v pivu však byl obsah rutinu u všech variant rmutování srovnatelný, 200 – 240 ug/l. Z pohledu sledovaných zdravotně prospěšných polyfenolů se jeví jako benefitní intenzivnější dekokční rmutovací postupy, dvou nebo třírmutový.

  • Czech name

    Může proces rmutování ovlivnit antkokyanidiny a prenylflavonoidy v pivu?

  • Czech description

    V pilotních varních pokusech (200 l) světlého Českého ležáku byl na 4 variantách rmutování od infuzního po třírmutový dekokční postup zkoumán vliv intenzity postupu na obsah vybraných polyfenolových látek se zdravotním benefitem, katechinů, proanthokyanidinů (PAC), rutinu a prenylflavonoidů. Intenzita rmutování významně ovlivnila koncentraci katechinů, PAC a prenylflavonoidů v pivu. Katechiny a PAC v mladině se zvyšovaly od infuzního po třírmutový dekokční postup. Rozdíly se zachovaly i v pivu, kde s intenzitou rmutování narůstá obsah katechinu, epikatechinu, dimerů a trimerů těchto jednotek. Rovněž obsah prenylflavonoidů (iso-xanthohumol, xanthohumol, 6 a 8 prenylnaringenin) v pivu stoupal od infuzního po třírmutový postup (od 630 do 1130 ug/l). Byl zaznamenán vliv rmutování na obsah rutinu v mladině, v pivu však byl obsah rutinu u všech variant rmutování srovnatelný, 200 – 240 ug/l. Z pohledu sledovaných zdravotně prospěšných polyfenolů se jeví jako benefitní intenzivnější dekokční rmutovací postupy, dvou nebo třírmutový.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/LO1312" target="_blank" >LO1312: Sensory Research Centre in Prague and Brewhouse for research and development - sustainability and development</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    KVASNÝ

  • ISSN

    2571-3868

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    1

  • Issue of the periodical within the volume

    5

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    30-35

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database