Can the mashing process affect the anthocyanidins and prenylflavonoids in beer?
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000028" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000028 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Může proces rmutování ovlivnit antkokyanidiny a prenylflavonoidy v pivu?
Original language description
V pilotních varních pokusech (200 l) světlého Českého ležáku byl na 4 variantách rmutování od infuzního po třírmutový dekokční postup zkoumán vliv intenzity postupu na obsah vybraných polyfenolových látek se zdravotním benefitem, katechinů, proanthokyanidinů (PAC), rutinu a prenylflavonoidů. Intenzita rmutování významně ovlivnila koncentraci katechinů, PAC a prenylflavonoidů v pivu. Katechiny a PAC v mladině se zvyšovaly od infuzního po třírmutový dekokční postup. Rozdíly se zachovaly i v pivu, kde s intenzitou rmutování narůstá obsah katechinu, epikatechinu, dimerů a trimerů těchto jednotek. Rovněž obsah prenylflavonoidů (iso-xanthohumol, xanthohumol, 6 a 8 prenylnaringenin) v pivu stoupal od infuzního po třírmutový postup (od 630 do 1130 ug/l). Byl zaznamenán vliv rmutování na obsah rutinu v mladině, v pivu však byl obsah rutinu u všech variant rmutování srovnatelný, 200 – 240 ug/l. Z pohledu sledovaných zdravotně prospěšných polyfenolů se jeví jako benefitní intenzivnější dekokční rmutovací postupy, dvou nebo třírmutový.
Czech name
Může proces rmutování ovlivnit antkokyanidiny a prenylflavonoidy v pivu?
Czech description
V pilotních varních pokusech (200 l) světlého Českého ležáku byl na 4 variantách rmutování od infuzního po třírmutový dekokční postup zkoumán vliv intenzity postupu na obsah vybraných polyfenolových látek se zdravotním benefitem, katechinů, proanthokyanidinů (PAC), rutinu a prenylflavonoidů. Intenzita rmutování významně ovlivnila koncentraci katechinů, PAC a prenylflavonoidů v pivu. Katechiny a PAC v mladině se zvyšovaly od infuzního po třírmutový dekokční postup. Rozdíly se zachovaly i v pivu, kde s intenzitou rmutování narůstá obsah katechinu, epikatechinu, dimerů a trimerů těchto jednotek. Rovněž obsah prenylflavonoidů (iso-xanthohumol, xanthohumol, 6 a 8 prenylnaringenin) v pivu stoupal od infuzního po třírmutový postup (od 630 do 1130 ug/l). Byl zaznamenán vliv rmutování na obsah rutinu v mladině, v pivu však byl obsah rutinu u všech variant rmutování srovnatelný, 200 – 240 ug/l. Z pohledu sledovaných zdravotně prospěšných polyfenolů se jeví jako benefitní intenzivnější dekokční rmutovací postupy, dvou nebo třírmutový.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/LO1312" target="_blank" >LO1312: Sensory Research Centre in Prague and Brewhouse for research and development - sustainability and development</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
KVASNÝ
ISSN
2571-3868
e-ISSN
—
Volume of the periodical
1
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
30-35
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—