All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of mashing intensity on vitamins B and dietary fiber in beer

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000030" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000030 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv intenzity rmutování na vitaminy B a dietní vlákninu v pivu

  • Original language description

    V pilotních varních pokusech byl na 8 variantách technologie rmutování od infuzního po třírmutový dekokční postup zkoumán vliv intenzity postupu na obsah vybraných látek se zdravotním benefitem, vitaminů skupiny B (thiamin B1, riboflavin B2 a pyridoxin B6), dietní vlakniny (alfa-glukany, beta-glukany a arabinoxylany) a polyfenolů. Pro infuzní a jednormutový postup byly vyšší hodnoty koncentrace arabinoxylanů než pro dvourmutový a třírmutový postupu. Arabinoxylany nepřímo úměrně korelovaly s beta glukany v pivu (r = - 0,67; n=8). Výrazný vliv intenzity rmutování na obsah rozpustné dietní vlákniny a celkových polyfenolů nebyl zjištěn. Koncentrace thiaminu v pivu byla nízká (27- 50 ug/l), 90% hodnoty v mladině bylo utilizováno kvasinkami. Koncentrace riboflavinu (313 – 348 ug/l) a pyridoxinu 597 – 686 ug/l) v pivu byla zásadním způsobem ovlivněna jejich obsahem ve sladu a významným způsobem i použitým způsobem rmutování.

  • Czech name

    Vliv intenzity rmutování na vitaminy B a dietní vlákninu v pivu

  • Czech description

    V pilotních varních pokusech byl na 8 variantách technologie rmutování od infuzního po třírmutový dekokční postup zkoumán vliv intenzity postupu na obsah vybraných látek se zdravotním benefitem, vitaminů skupiny B (thiamin B1, riboflavin B2 a pyridoxin B6), dietní vlakniny (alfa-glukany, beta-glukany a arabinoxylany) a polyfenolů. Pro infuzní a jednormutový postup byly vyšší hodnoty koncentrace arabinoxylanů než pro dvourmutový a třírmutový postupu. Arabinoxylany nepřímo úměrně korelovaly s beta glukany v pivu (r = - 0,67; n=8). Výrazný vliv intenzity rmutování na obsah rozpustné dietní vlákniny a celkových polyfenolů nebyl zjištěn. Koncentrace thiaminu v pivu byla nízká (27- 50 ug/l), 90% hodnoty v mladině bylo utilizováno kvasinkami. Koncentrace riboflavinu (313 – 348 ug/l) a pyridoxinu 597 – 686 ug/l) v pivu byla zásadním způsobem ovlivněna jejich obsahem ve sladu a významným způsobem i použitým způsobem rmutování.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/LO1312" target="_blank" >LO1312: Sensory Research Centre in Prague and Brewhouse for research and development - sustainability and development</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    KVASNÝ

  • ISSN

    2571-3868

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    1

  • Issue of the periodical within the volume

    Speciální číslo

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    24-29

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database