Study of sensory properties of barley varieties grown in the Czech Republic
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000029" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000029 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Studium senzorických vlastností odrůd ječmene pěstovaných v České Republice
Original language description
Pivovarské testy v pilotním měřítku (50 l) s deseti odrůdami jarního sladovnického ječmene naznačily některé specifické vlastnosti odrůd i vztahy mezi základními senzorickými deskriptory piva. Vjem plnosti piva podporuje vyšší a hodnota pH (r=0,505) a hořkosti piva (r= 0,380) a vyšší zbytkový extrakt v pivu tlumí vjem trpkosti. Na sledované znaky, barvu, pěnivost a senzorickou kvalitu měl významný vliv rok sklizně. Nejnižší barva piva byla u odrůdy Sebastian, nejvyšší u Xanadu. Trend k nižší pěnivosti byl u odrůdy Vendela. Nejvyšší sladkost byla u piv odrůd Sunshine a Sebastian. Rozdíly v celkovém dojmu nebyly průkazné, trend k lepším hodnotám měly odrůdy Laudis 550, Francin a Bojos, trend k horším pak Vendela, Xanadu a Sebastian. Formulace odrůdových vlastností si vyžádá další výzkum
Czech name
Studium senzorických vlastností odrůd ječmene pěstovaných v České Republice
Czech description
Pivovarské testy v pilotním měřítku (50 l) s deseti odrůdami jarního sladovnického ječmene naznačily některé specifické vlastnosti odrůd i vztahy mezi základními senzorickými deskriptory piva. Vjem plnosti piva podporuje vyšší a hodnota pH (r=0,505) a hořkosti piva (r= 0,380) a vyšší zbytkový extrakt v pivu tlumí vjem trpkosti. Na sledované znaky, barvu, pěnivost a senzorickou kvalitu měl významný vliv rok sklizně. Nejnižší barva piva byla u odrůdy Sebastian, nejvyšší u Xanadu. Trend k nižší pěnivosti byl u odrůdy Vendela. Nejvyšší sladkost byla u piv odrůd Sunshine a Sebastian. Rozdíly v celkovém dojmu nebyly průkazné, trend k lepším hodnotám měly odrůdy Laudis 550, Francin a Bojos, trend k horším pak Vendela, Xanadu a Sebastian. Formulace odrůdových vlastností si vyžádá další výzkum
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/LO1312" target="_blank" >LO1312: Sensory Research Centre in Prague and Brewhouse for research and development - sustainability and development</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
KVASNÝ
ISSN
2571-3868
e-ISSN
—
Volume of the periodical
1
Issue of the periodical within the volume
Speciální číslo
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
15-20
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—