All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Comparison of quality parameters of wheat beer depending on the kind of wheat varieties with colored pericarp

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43908989" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43908989 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1" target="_blank" >http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Porovnání jakostních parametrů pšeničného piva v závislosti na druhu použité odrůdy pšenice s barevným perikarpem

  • Original language description

    Práce se zabývá vlivem použitého sladu z rozdílných odrůd pšenice s purpurovým a modrým perikarpem (Rosso, Skorpion a Konini) na jakostní parametry vyrobeného piva. Byly vyrobeny tři slady plzeňského typu, ze kterých bylo uvařeno svrchně kvašené pivo. U jednotlivých vzorků byl analyzován obsah alkoholu, původní stupňovitost mladiny, skutečný a zdánlivý extrakt. Následně byla vyhodnocena barva piva a provedena senzorická analýza. Nejvyšší obsah alkoholu byl zjištěn u piva vyrobeného z odrůdy Konini (2,91 %), což odpovídá i zjištěné nejvyšší hodnotě původní stupňovitosti mladiny (12,66 %). Jako nejsvětlejší bylo vyhodnocené pivo vyrobené ze sladu z pšenice Skorpion (L*= 85,53), naopak nejtmavší z odrůdy Konini (L* = 79,16). Při senzorickém hodnocení bylo nejlépe vyhodnoceno pivo ze sladu Rosso, které vykazovalo nejpřijatelnější plnost, pěnivost, říz a barvu z hlediska konzumenta.

  • Czech name

    Porovnání jakostních parametrů pšeničného piva v závislosti na druhu použité odrůdy pšenice s barevným perikarpem

  • Czech description

    Práce se zabývá vlivem použitého sladu z rozdílných odrůd pšenice s purpurovým a modrým perikarpem (Rosso, Skorpion a Konini) na jakostní parametry vyrobeného piva. Byly vyrobeny tři slady plzeňského typu, ze kterých bylo uvařeno svrchně kvašené pivo. U jednotlivých vzorků byl analyzován obsah alkoholu, původní stupňovitost mladiny, skutečný a zdánlivý extrakt. Následně byla vyhodnocena barva piva a provedena senzorická analýza. Nejvyšší obsah alkoholu byl zjištěn u piva vyrobeného z odrůdy Konini (2,91 %), což odpovídá i zjištěné nejvyšší hodnotě původní stupňovitosti mladiny (12,66 %). Jako nejsvětlejší bylo vyhodnocené pivo vyrobené ze sladu z pšenice Skorpion (L*= 85,53), naopak nejtmavší z odrůdy Konini (L* = 79,16). Při senzorickém hodnocení bylo nejlépe vyhodnoceno pivo ze sladu Rosso, které vykazovalo nejpřijatelnější plnost, pěnivost, říz a barvu z hlediska konzumenta.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník XLII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-405-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    120-127

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Mar 9, 2016

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article