Comparison of quality parameters of wheat beer depending on the kind of wheat varieties with colored pericarp
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43908989" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43908989 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1" target="_blank" >http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Porovnání jakostních parametrů pšeničného piva v závislosti na druhu použité odrůdy pšenice s barevným perikarpem
Original language description
Práce se zabývá vlivem použitého sladu z rozdílných odrůd pšenice s purpurovým a modrým perikarpem (Rosso, Skorpion a Konini) na jakostní parametry vyrobeného piva. Byly vyrobeny tři slady plzeňského typu, ze kterých bylo uvařeno svrchně kvašené pivo. U jednotlivých vzorků byl analyzován obsah alkoholu, původní stupňovitost mladiny, skutečný a zdánlivý extrakt. Následně byla vyhodnocena barva piva a provedena senzorická analýza. Nejvyšší obsah alkoholu byl zjištěn u piva vyrobeného z odrůdy Konini (2,91 %), což odpovídá i zjištěné nejvyšší hodnotě původní stupňovitosti mladiny (12,66 %). Jako nejsvětlejší bylo vyhodnocené pivo vyrobené ze sladu z pšenice Skorpion (L*= 85,53), naopak nejtmavší z odrůdy Konini (L* = 79,16). Při senzorickém hodnocení bylo nejlépe vyhodnoceno pivo ze sladu Rosso, které vykazovalo nejpřijatelnější plnost, pěnivost, říz a barvu z hlediska konzumenta.
Czech name
Porovnání jakostních parametrů pšeničného piva v závislosti na druhu použité odrůdy pšenice s barevným perikarpem
Czech description
Práce se zabývá vlivem použitého sladu z rozdílných odrůd pšenice s purpurovým a modrým perikarpem (Rosso, Skorpion a Konini) na jakostní parametry vyrobeného piva. Byly vyrobeny tři slady plzeňského typu, ze kterých bylo uvařeno svrchně kvašené pivo. U jednotlivých vzorků byl analyzován obsah alkoholu, původní stupňovitost mladiny, skutečný a zdánlivý extrakt. Následně byla vyhodnocena barva piva a provedena senzorická analýza. Nejvyšší obsah alkoholu byl zjištěn u piva vyrobeného z odrůdy Konini (2,91 %), což odpovídá i zjištěné nejvyšší hodnotě původní stupňovitosti mladiny (12,66 %). Jako nejsvětlejší bylo vyhodnocené pivo vyrobené ze sladu z pšenice Skorpion (L*= 85,53), naopak nejtmavší z odrůdy Konini (L* = 79,16). Při senzorickém hodnocení bylo nejlépe vyhodnoceno pivo ze sladu Rosso, které vykazovalo nejpřijatelnější plnost, pěnivost, říz a barvu z hlediska konzumenta.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-405-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
8
Pages from-to
120-127
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 9, 2016
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—