All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Content of selected anthocyanins in samples of color wheat

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43908997" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43908997 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1" target="_blank" >http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Obsah vybraných anthokyanů ve vzorcích barevných pšenic

  • Original language description

    Barevné pšenice obsahují anthokyany, které jsou prospěšné pro lidské zdraví. V naší studii byly testovány 4 odrůdy barevných pšenic - Skorpion, Rosso, Karkulka a Konini. Odrůda Skorpion je modrozrnná. Anthokyany této odrůdy se ukládají do aleuronové vrstvy obilky. Rosso, Karkulka a Konini jsou purpurové odrůdy, kde jsou anthokyany ukládány do perikarpu. Obsah anthokyanů byl sledován v celém zrnu, otrubách, mouce, těstě a upečeném výrobku. Nejvyšší obsah anthokyanů byl zaznamenán u vzorku otrub modrozrnné odrůdy Skorpion (61,34 ųg.g-1). Z purpurových odrůd byla nejlépe hodnocena odrůda Rosso. V celém zrnu odrůdy Rosso bylo kvantifikováno 3,12ųg.g-1 vybraných anthokyanů. Celkově nejnižší obsah anthokyanů byl zaznamenán u odrůdy Konini sklizené v roce 2013. U této odrůdy byli anthokyany naměřeny pouze u dvou vzorků z pěti - ve vzorku otrub (2,32 ųg.g-1) a šrotu (0,87ųg.g-1).

  • Czech name

    Obsah vybraných anthokyanů ve vzorcích barevných pšenic

  • Czech description

    Barevné pšenice obsahují anthokyany, které jsou prospěšné pro lidské zdraví. V naší studii byly testovány 4 odrůdy barevných pšenic - Skorpion, Rosso, Karkulka a Konini. Odrůda Skorpion je modrozrnná. Anthokyany této odrůdy se ukládají do aleuronové vrstvy obilky. Rosso, Karkulka a Konini jsou purpurové odrůdy, kde jsou anthokyany ukládány do perikarpu. Obsah anthokyanů byl sledován v celém zrnu, otrubách, mouce, těstě a upečeném výrobku. Nejvyšší obsah anthokyanů byl zaznamenán u vzorku otrub modrozrnné odrůdy Skorpion (61,34 ųg.g-1). Z purpurových odrůd byla nejlépe hodnocena odrůda Rosso. V celém zrnu odrůdy Rosso bylo kvantifikováno 3,12ųg.g-1 vybraných anthokyanů. Celkově nejnižší obsah anthokyanů byl zaznamenán u odrůdy Konini sklizené v roce 2013. U této odrůdy byli anthokyany naměřeny pouze u dvou vzorků z pěti - ve vzorku otrub (2,32 ųg.g-1) a šrotu (0,87ųg.g-1).

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník XLII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-405-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    9

  • Pages from-to

    184-192

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Mar 9, 2016

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article