Content of selected anthocyanins in samples of color wheat
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43908997" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43908997 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1" target="_blank" >http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Obsah vybraných anthokyanů ve vzorcích barevných pšenic
Original language description
Barevné pšenice obsahují anthokyany, které jsou prospěšné pro lidské zdraví. V naší studii byly testovány 4 odrůdy barevných pšenic - Skorpion, Rosso, Karkulka a Konini. Odrůda Skorpion je modrozrnná. Anthokyany této odrůdy se ukládají do aleuronové vrstvy obilky. Rosso, Karkulka a Konini jsou purpurové odrůdy, kde jsou anthokyany ukládány do perikarpu. Obsah anthokyanů byl sledován v celém zrnu, otrubách, mouce, těstě a upečeném výrobku. Nejvyšší obsah anthokyanů byl zaznamenán u vzorku otrub modrozrnné odrůdy Skorpion (61,34 ųg.g-1). Z purpurových odrůd byla nejlépe hodnocena odrůda Rosso. V celém zrnu odrůdy Rosso bylo kvantifikováno 3,12ųg.g-1 vybraných anthokyanů. Celkově nejnižší obsah anthokyanů byl zaznamenán u odrůdy Konini sklizené v roce 2013. U této odrůdy byli anthokyany naměřeny pouze u dvou vzorků z pěti - ve vzorku otrub (2,32 ųg.g-1) a šrotu (0,87ųg.g-1).
Czech name
Obsah vybraných anthokyanů ve vzorcích barevných pšenic
Czech description
Barevné pšenice obsahují anthokyany, které jsou prospěšné pro lidské zdraví. V naší studii byly testovány 4 odrůdy barevných pšenic - Skorpion, Rosso, Karkulka a Konini. Odrůda Skorpion je modrozrnná. Anthokyany této odrůdy se ukládají do aleuronové vrstvy obilky. Rosso, Karkulka a Konini jsou purpurové odrůdy, kde jsou anthokyany ukládány do perikarpu. Obsah anthokyanů byl sledován v celém zrnu, otrubách, mouce, těstě a upečeném výrobku. Nejvyšší obsah anthokyanů byl zaznamenán u vzorku otrub modrozrnné odrůdy Skorpion (61,34 ųg.g-1). Z purpurových odrůd byla nejlépe hodnocena odrůda Rosso. V celém zrnu odrůdy Rosso bylo kvantifikováno 3,12ųg.g-1 vybraných anthokyanů. Celkově nejnižší obsah anthokyanů byl zaznamenán u odrůdy Konini sklizené v roce 2013. U této odrůdy byli anthokyany naměřeny pouze u dvou vzorků z pěti - ve vzorku otrub (2,32 ųg.g-1) a šrotu (0,87ųg.g-1).
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-405-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
9
Pages from-to
184-192
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 9, 2016
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—