Influence of hop extraction method on polyphenols and antioxidant activity
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000033" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000033 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv způsobu extrakce chmele na polyfenoly a antioxidační aktivitu
Original language description
Polyfenolové látky chmele a jejich antiradikálové vlastnosti jsou důležité z hlediska pivovarské výroby i biomedicinského výzkumu. Způsob extrakce polyfenolů z matrice chmele může významně ovlivnit výsledky analýz. V provedené studii bylo 20 vzorků chmele čtyř českých odrůd extrahováno vroucí vodou nebo směsí aceton:voda 80:20 za studena. V extraktech byly měřeny celkové polyfenoly (CP), anthokyanogeny (ANT), flavanoidy (FLA) a antioxidační aktivita DPPH. Acetonem bylo extrahováno v průměru o 15 % méně CP a o 11 % méně FLA. Naproti tomu množství ANT v acetonových extraktech bylo výrazně vyšší a odrůdově specifické. Antiradikálová aktivita DPPH acetonových extraktů byla významně vyšší nežli aktivita vodných výluhů, v průměru o 45 % rel. a rozdíly korespondovaly s nárůstem anthokyanogenů.
Czech name
Vliv způsobu extrakce chmele na polyfenoly a antioxidační aktivitu
Czech description
Polyfenolové látky chmele a jejich antiradikálové vlastnosti jsou důležité z hlediska pivovarské výroby i biomedicinského výzkumu. Způsob extrakce polyfenolů z matrice chmele může významně ovlivnit výsledky analýz. V provedené studii bylo 20 vzorků chmele čtyř českých odrůd extrahováno vroucí vodou nebo směsí aceton:voda 80:20 za studena. V extraktech byly měřeny celkové polyfenoly (CP), anthokyanogeny (ANT), flavanoidy (FLA) a antioxidační aktivita DPPH. Acetonem bylo extrahováno v průměru o 15 % méně CP a o 11 % méně FLA. Naproti tomu množství ANT v acetonových extraktech bylo výrazně vyšší a odrůdově specifické. Antiradikálová aktivita DPPH acetonových extraktů byla významně vyšší nežli aktivita vodných výluhů, v průměru o 45 % rel. a rozdíly korespondovaly s nárůstem anthokyanogenů.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/LO1312" target="_blank" >LO1312: Sensory Research Centre in Prague and Brewhouse for research and development - sustainability and development</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
KVASNÝ
ISSN
2571-3868
e-ISSN
—
Volume of the periodical
1
Issue of the periodical within the volume
Speciální číslo
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
45-49
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—