Czech hop cultivars for low constructions - chemical and sensory profile of beer
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000035" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000035 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
České kultivary chmele pro nízké konstrukce – chemický a senzorický profil piva
Original language description
Pěstování chmele je náročné na investice a údržbu chmelových konstrukcí, agrotechniku a lidskou práci. Proto jsou šlechtěny zakrslé odrůdy pro nízké konstrukce. V pilotních (200 l) várkách světlého ležáku byly porovnány detailní chemické a senzorické profily piv chmelených pěti novými českými genotypy zakrslého chmele a Žateckým poloraným červeňákem (ŽPČ). Celkový senzorický dojem piv z hodnocených chmelů byl srovnatelný s ŽPČ, přes zjištěné odlišnosti v intenzitě chmelových vůní/chutí v pivu nebyla v trojúhelníkovém testu piva z nových genotypů jednoznačně odlišena od ŽPČ. Testované aromatické chmele po chemické stránce sice nesplňují požadavky CHZO České pivo (poměr alfa a beta kyselin, nízký farnesen), ale senzorické vlastnosti chmelů jsou poměrně dobré a tyto chmele mohou najít uplatnění v tuzemských pivovarech.
Czech name
České kultivary chmele pro nízké konstrukce – chemický a senzorický profil piva
Czech description
Pěstování chmele je náročné na investice a údržbu chmelových konstrukcí, agrotechniku a lidskou práci. Proto jsou šlechtěny zakrslé odrůdy pro nízké konstrukce. V pilotních (200 l) várkách světlého ležáku byly porovnány detailní chemické a senzorické profily piv chmelených pěti novými českými genotypy zakrslého chmele a Žateckým poloraným červeňákem (ŽPČ). Celkový senzorický dojem piv z hodnocených chmelů byl srovnatelný s ŽPČ, přes zjištěné odlišnosti v intenzitě chmelových vůní/chutí v pivu nebyla v trojúhelníkovém testu piva z nových genotypů jednoznačně odlišena od ŽPČ. Testované aromatické chmele po chemické stránce sice nesplňují požadavky CHZO České pivo (poměr alfa a beta kyselin, nízký farnesen), ale senzorické vlastnosti chmelů jsou poměrně dobré a tyto chmele mohou najít uplatnění v tuzemských pivovarech.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/LO1312" target="_blank" >LO1312: Sensory Research Centre in Prague and Brewhouse for research and development - sustainability and development</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
KVASNÝ
ISSN
2571-3868
e-ISSN
—
Volume of the periodical
1
Issue of the periodical within the volume
Speciální číslo
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
56-60
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—