All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Czech hop cultivars for low constructions - chemical and sensory profile of beer

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000035" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000035 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    České kultivary chmele pro nízké konstrukce – chemický a senzorický profil piva

  • Original language description

    Pěstování chmele je náročné na investice a údržbu chmelových konstrukcí, agrotechniku a lidskou práci. Proto jsou šlechtěny zakrslé odrůdy pro nízké konstrukce. V pilotních (200 l) várkách světlého ležáku byly porovnány detailní chemické a senzorické profily piv chmelených pěti novými českými genotypy zakrslého chmele a Žateckým poloraným červeňákem (ŽPČ). Celkový senzorický dojem piv z hodnocených chmelů byl srovnatelný s ŽPČ, přes zjištěné odlišnosti v intenzitě chmelových vůní/chutí v pivu nebyla v trojúhelníkovém testu piva z nových genotypů jednoznačně odlišena od ŽPČ. Testované aromatické chmele po chemické stránce sice nesplňují požadavky CHZO České pivo (poměr alfa a beta kyselin, nízký farnesen), ale senzorické vlastnosti chmelů jsou poměrně dobré a tyto chmele mohou najít uplatnění v tuzemských pivovarech.

  • Czech name

    České kultivary chmele pro nízké konstrukce – chemický a senzorický profil piva

  • Czech description

    Pěstování chmele je náročné na investice a údržbu chmelových konstrukcí, agrotechniku a lidskou práci. Proto jsou šlechtěny zakrslé odrůdy pro nízké konstrukce. V pilotních (200 l) várkách světlého ležáku byly porovnány detailní chemické a senzorické profily piv chmelených pěti novými českými genotypy zakrslého chmele a Žateckým poloraným červeňákem (ŽPČ). Celkový senzorický dojem piv z hodnocených chmelů byl srovnatelný s ŽPČ, přes zjištěné odlišnosti v intenzitě chmelových vůní/chutí v pivu nebyla v trojúhelníkovém testu piva z nových genotypů jednoznačně odlišena od ŽPČ. Testované aromatické chmele po chemické stránce sice nesplňují požadavky CHZO České pivo (poměr alfa a beta kyselin, nízký farnesen), ale senzorické vlastnosti chmelů jsou poměrně dobré a tyto chmele mohou najít uplatnění v tuzemských pivovarech.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/LO1312" target="_blank" >LO1312: Sensory Research Centre in Prague and Brewhouse for research and development - sustainability and development</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    KVASNÝ

  • ISSN

    2571-3868

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    1

  • Issue of the periodical within the volume

    Speciální číslo

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    56-60

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database