Mycotoxins in brewing and malting
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000133" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000133 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Mykotoxiny v pivovarství a sladařství
Original language description
Poster pro odbornou veřejnost na 28. pivovarsko-sladařských dnech, Plzeň, 31.10.-1.11. 2019. Mykotoxiny jsou sekundární metabolity plísní a představují váţný problém pro zdraví člověka, kvůli rostoucímu zájmu jsou široce studovány vědeckými skupinami v různých aspektech. Jedním z těchto aspektů je potravinářství a s tím spojená i výroba piva. Mykotoxiny mohou být přítomny v pivě, ale i v základních surovinách pro výrobu piva. Problematické mykotoxiny, které představují váţné riziko pro jejich toxicitu a výskyt jsou deoxynivalenol, T-2 toxin, HT-2 toxin, ochratoxin A, zearalenon a jeho metabolity, aflatoxiny především pak aflatoxin B1, patulin, a fumonisiny. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský se zabývá problematikou mykotoxinů od roku 2008 do současnosti. Během této doby bylo analyzováno více neţ 5000 vzorků na obsah mykotoxinů v různých matricích. Problematika mykotoxinů v pivovarství a sladařství je reziduální záleţitostí a správná interpretace výsledků ve spojení s tolerovatelným denním příjmem a maximální přípustnou hodnotou má klíčovou roli v analýze mykotoxinů.
Czech name
Mykotoxiny v pivovarství a sladařství
Czech description
Poster pro odbornou veřejnost na 28. pivovarsko-sladařských dnech, Plzeň, 31.10.-1.11. 2019. Mykotoxiny jsou sekundární metabolity plísní a představují váţný problém pro zdraví člověka, kvůli rostoucímu zájmu jsou široce studovány vědeckými skupinami v různých aspektech. Jedním z těchto aspektů je potravinářství a s tím spojená i výroba piva. Mykotoxiny mohou být přítomny v pivě, ale i v základních surovinách pro výrobu piva. Problematické mykotoxiny, které představují váţné riziko pro jejich toxicitu a výskyt jsou deoxynivalenol, T-2 toxin, HT-2 toxin, ochratoxin A, zearalenon a jeho metabolity, aflatoxiny především pak aflatoxin B1, patulin, a fumonisiny. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský se zabývá problematikou mykotoxinů od roku 2008 do současnosti. Během této doby bylo analyzováno více neţ 5000 vzorků na obsah mykotoxinů v různých matricích. Problematika mykotoxinů v pivovarství a sladařství je reziduální záleţitostí a správná interpretace výsledků ve spojení s tolerovatelným denním příjmem a maximální přípustnou hodnotou má klíčovou roli v analýze mykotoxinů.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
10406 - Analytical chemistry
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů