Mycotoxins and beer
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F21%3AN0000056" target="_blank" >RIV/60193697:_____/21:N0000056 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60193697:_____/20:N0000069
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Mykotoxiny a pivo
Original language description
Mykotoxiny jsou sekundární metabolity plísní, které představují zdravotní riziko pro člověka. Kontrola vstupních surovin při výrobě piva je stejně důležitá jako kontrola finálního produktu, neboť mykotoxiny mohou být přeneseny z kontaminovaného ječmene do sladu a následně až do piva. V letech 2017–2019 byl sledován výskyt deoxynivalenolu a ochratoxinu A v komerčních vzorcích piv. Pro stanovení deoxynivalenolu byla použita metoda kapalinové chromatografie ve spojení s hmotnostní detekcí (LC-MS/MS) a pro stanovení ochratoxinu A metoda kapalinové chromatografie s fluorescenční detekcí (UPLC-FLR). Deoxynivalenol i ochratoxin A byly nalezeny v 85 % vzorků v rozmezí kontaminace pro deoxynivalenol 1,01–25,20 μg/l a 1,4–95,6 ng/l pro ochratoxin A. Výsledek vznikl za podpory Ministerstva zemědělství, institucionální podpora MZE-RO1918. Poster byl prezentován na Česko-slovenské mykologické konferenci dne 16.9.2021 v Akademii věd České republiky v Praze.
Czech name
Mykotoxiny a pivo
Czech description
—
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
10406 - Analytical chemistry
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů